Rohový dům v Orlí ulici v Liberci zůstane stát. Budou v něm sociální byty

13. leden 2020 11:58

Budova zasahuje do silnice, radnice proto zvažovala demolici, od toho ale ustoupila. Dům je z roku 1844 a podle odborníků je historicky cenný.

Město Liberec nechá opravit rohový dům v Orlí ulici v blízkosti dolního centra města. Původně přitom radnice uvažovala o tom, že budovu zbourá. Podle libereckého primátora Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj je ale dům z roku 1843 příliš historicky cenný a byla by škoda ho zdemolovat. V rozpočtu na opravy s částkou 35 milionů korun bez DPH.

V domě budou byty

Větší část nákladů na opravy by mohla pokrýt dotace, v domě má být totiž po rekonstrukci k dispozici 12 sociálních bytů o rozloze kolem 60 metrů čtverečních. Nájem se v těchto bytech pohybuje kolem 65 korun za metr čtvereční. Protože je rekonstrukce svázaná s dotací na sociální bydlení, musejí uchazeči o byt splňovat i určité podmínky. Město nyní vypíše výběrové řízení na rekonstrukci budovy a doufá, že se do něj přihlásí co nejvíce firem.

Změní se doprava?

Dopravní situace v místě se bude jěstě řešit. Dům totiž zasahuje do poměrně úzké silnice, kde se auta obtížně vyhýbají.

Na zúžené vozovce v Orlí ulici v Liberci se auta obtížně vyhýbají

Podle městského architekta Jiřího Janďourka se na komunikaci chystá zjednosměrnění. Kancelář architektury města bude ještě prověřovat, jestli taková úprava neohrozí například zásobování dolního centra města.

Rekonstrukce domu v Orlí ulici by měla začít už v letošním roce.

autoři: Jana Pšeničková , Eva Malá
Spustit audio

Související