Ptáci mě mají pořád čím překvapovat, prozradil ornitolog Martin Pudil a pozval zájemce k Rašovce na ukázky kroužkování

V podzimních dnech pořádají ornitologové let procházky do přírody, kde pozorují ptactvo v jejich přirozeném prostředí. Na jednu z nich pozval posluchače i páteční host Ivety Kalátové, ornitolog Martin Pudil.

„Pořád mě to baví, pořád si to užívám, pořád mě mají ptáci čím překvapovat, pořád je něco nového,“ zhodnotil svůj celoživotní zájem o ptačí říši liberecký ornitolog, který prý v těchto dnech chodí hlavně k vodním plochám a tokům, protože se tam koncentruje nejvíc ptáků.

„Tento rok vypadá docela příznivě. Soudím podle toho, že se objevuje velký podíl mláďat v té populaci. To znamená, že hnízdění bylo úspěšné a těch mláďat se povedlo vyvést docela dost,“ popsal letošek z hlediska ptactva jejich znalec Martin Pudil.

Ornitolog Martin Pudil byl hostem ve studiu Českého rozhlasu Liberec

Posluchačům Českého rozhlasu Liberec potom v rozhovoru přiblížil zvyky místních ptačích druhů, čím se živí, i kam a kdy na zimu odlétají. Popsal třeba také, jak se ptáci připravují na dlouhý let do teplých krajin, jak se v hejnu orientují, nebo čím se vlastně na migrační trase řídí. Poslechněte si záznam rozhovoru.

A jestli vás svět ptactva zajímá, můžete vyrazit v neděli 9. října na procházku s ornitology do sedla Rašovky. To je podle Martina Pudila prý jedno z nejlepších míst na kroužkování a pozorování migrujících ptáků. Sraz je v 8 ráno na parkovišti u rozhledny.

Spustit audio

Související