Psychoterapii po telefonu poskytuje linka Sluchátko už víc než rok. Jakou pomoc tam lidé najdou?

6. listopad 2021

Terapeutická linka Sluchátko vznikla v říjnu loňského roku během druhé vlny epidemie koronaviru. Volají tam lidé, kteří potřebují ulehčit se svou životní situací.  Jak psychoterapie po telefonu probíhá, na to jsme se zeptali jejího ředitele Petra Fabiána.

„Každý člověk, který vytočí naše telefonní číslo 212 812 540, je spojen s terapeutem, případně s odborníkem na psychoterapii. V případě, že jsou všichni obsazeni, může tam nechat vzkaz, a potom se s ním domluví individuální rozhovor. A ve chvíli, kdy si ten člověk, který volá ve své tíživé situaci, s tím terapeutem lidsky sednou, můžou si pak domlouvat, v jaký čas a za jakou dobu se znovu spojí. To znamená, že pak už se ti terapeuti pro toho člověka nemění,“ přiblížil fungování linky Sluchátko Petr Fabián.

Na stránkách www.linkasluchatko.cz se uvádí, že terapeuti ze Sluchátka pomáhají lidem například překonat náročné životní období jako třeba partnerské neshody, rozchod, rozvod, nemoc jejich či jejich blízkých, traumata nebo úmrtí. Klienti služby také díky terapii lépe poznají své emoce a chování, můžou získat více sebejistoty nebo třeba napravit vztahy v rodině.

Sluchátko je členem České asociace pro psychoterapii a spolupracuje s několika kraji včetně Libereckého. Za první rok existence linky uskutečnili tamní psychologové více než 1000 terapeutických rozhovorů, každý měsíc přijímají minimálně 20 nových klientů.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související