Externí defibrilátory pomáhají zachránit život až 16x do měsíce. V Libereckém kraji na víc než 80 místech

4. listopad 2021 11:53

V budově nového libereckého magistrátu se v nejbližších dnech objeví nový automatický defibrilátor. Jak bude fungovat a na kterých místech v Libereckém kraji jsou už přístroje k dispozici, zjišťovala Jana Švecová.

Čtěte také

Přístroj by měl sloužit lidem při náhlé zástavě srdce a ušetřit tak drahocenné vteřiny při záchraně lidského života, než na místo dorazí záchranka. Zatím pracovníci Magistrátu města Liberce připravují místo pro uložení přístroje, manipulovat s ním v případě potřeby budou pouze úředníci proškolení záchrannou službou.

„Na recepci budovy nového magistrátu umístíme automatický externí defibrilátor, který sám radí zachránci, jak postupovat. Na jeho užití jsou proškoleny pověřené osoby. Doufejme, že nebude potřeba ho použít,“ popsala mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Liberecký magistrát není jedinou institucí, kde má podobné zařízení sloužit. Jen v Liberci jsou například v budově krajského úřadu, v obchodním centru Forum, a také na dalších místech, kde se koncentruje větší množství lidí.

Podle záchranářů ale nejsou, na rozdíl od zahraničí, třeba Nizozemí nebo Velké Británie, volně přístupné laikům a zacházet s nimi může jen proškolená obsluha.

V Libereckém kraji je aktuálně přes 80 externích defibrilátorů, které mají k dispozici policisté, profesionální a dobrovolní hasiči nebo členové horské služby. Hejtmanství je pořídilo a ve spolupráci se záchrankou rozmístilo na méně dostupná místa; například na horské chaty v Jizerských horách a Krkonoších, nebo tam, kde mají sanity delší dojezdové časy, a na místě může být s defibrilátorem nejbližší policejní hlídka.

Příkladem je třeba Lomnice nad Popelkou. „My nejbližší výjezdovou základnu máme Semily, nebo Turnov, a pokud je tato náhlá zástava přímo v Lomnici nad Popelkou, tak uvedu příklad, že policisté na místě dokážou být za 3 minuty, záchranná služba za 13 minut,“ upřesnil mluvčí Krajské záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

Externí defibrilátory pomáhají lidem zachraňovat život až šestnáctkrát do měsíce. Kraj chystá v blízké době nákup další zhruba dvacítky přístrojů. Ve své výbavě by je tak měl mít v budoucnu každý hlídkový vůz policie v regionu.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související