První jednání o rozšíření dolu Turów na severu Čech. Města požadují kompenzace

18. září 2019 11:42

Více než sto lidí se sešlo v Chotyni na Liberecku na veřejné debatě o rozšiřování dolu Turów. Kromě obyvatel z Liberecka a Frýdlantska dorazili i čeští politici, úředníci a vedení polského podniku.

Na debatě o rozšiřování hnědouhelného dolu Turów se sešlo v úterý 17. září více než sto lidí. S vedením polského podniku měli lidé možnost mluvit na českém území vůbec poprvé. Hnědouhelný důl s elektrárnou plánuje rozšiřování těžby a podle vedení společnosti se to nijak negativně nepodepíše na kvalitě životního prostředí na severu Čech. Tomu ale česká strana nevěří.

Desítka delegátů z vedení polského dolu a elektrárny poukázala na to, že vedení dolu dělá všechna potřebná měření, limity nepřekračuje a nově plánuje postavit protifiltrační stěnu, který by měla sloužit jako bariéra pro vodu. Ředitel dolu Slawomir Wochna připomněl, že rozšiřování není žádnou novinkou a počítá se s ním už dlouho. „Dlouhodobě o tom rozšíření uvažují, ale nikdy s námi neprojednávali jeho dopady na českém území,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Města požadují za rozšiřování dolu odškodnění

Podle starostů okolních obcí by bylo nejlepší těžbu zastavit. S tím ale samozřejmě nepočítají, a proto města na Liberecku a Frýdlantsku požadují alespoň příslib kompenzací za rozšiřování dolu Turów. Vedení polského dolu to oznámili jejich zástupci včera na veřejné debatě v budově chotyňské sokolovny Chotyni.

Čtěte také

„Jsou to nějaké odstiňovací valy a dále například kompenzace v podobě vodovodů pro okrajové části,“ upřesňuje Josef Horinka za Starosty pro Liberecký kraj. „Věřím, že kdyby tam ten důl nebyl, tak by třeba voda ze studní tolik neubývala,“ dodává starosta Hrádku nad Nisou.

Na ubývající podzemní vodu si stěžovali také obyvatelé obcí. Vadí jim hlučnost, prašnost a klesající hodnota nemovitostí. S úbytkem vody se dlouhodobě potýkají například ve Václavicích a Uhelné, podobně jako některé obce na Frýdlantsku. Vedení dolu slibuje například výstavbu protifiltrační stěny, díky které by podle jedné ze zúčastněných delegátek neměly podzemní zdroje dále unikat.

autoři: Šárka Škapiková ,
Spustit audio

Související