Liberecký kraj napadl územní plán polské Bogatyně, který povolil rozšíření dolu Turów

I přes neukončená jednání s Českem na konci května schválila polská Bogatyně změnu územního plánu. Tím mimo jiné umožnila rozšíření dolu o 14,6 hektaru směrem k hranici s Českou republikou. 

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty ze SLK polské město při svém postupu nerespektovalo názory české strany v rámci přeshraničního posuzování SEA. Liberecký kraj žádá zrušení změny územního plánu u Dolnoslezského vojvodství.

„Teď běží třicetidenní lhůta Dolnosaskému vojvodství, ve kterém může rozhodnout o zrušení toho rozhodnutí městského zastupitelstva v Bogatyni. A pokud by se stalo, že vojvodství takto nerozhodne, tak my jsme připraveni i postupovat i nějakou soudní žalobou,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Protest proti rozšiřování těžby v dolu Turów

Ve stejné věci se na polské generální ředitelství pro ochranu životního prostředí obrátilo i české ministerstvo životního prostředí. „I postup generálního ředitelství vnímáme jako minimálně nestandardní," řekl Evžen Doležal z Ministerstva životního prostředí. Už minulý týden podle něj požádalo ministerstvo polské generální ředitelství o zrušení změny územního plánu Bogatyně a také svolává další jednání.

Podle Doležala polská strana vliv rozšíření dolu na životní prostředí bagatelizuje. „My jsme k tomu podali zhruba 500 stránek připomínek. Jsou velmi kritické a nesouhlasné. Polská strana je teď překládá a následně budou expertní jednání s doplňování informací z polské strany," dodal. V rámci EIA žádá česká strana veřejné projednávání na českém území a v českém jazyce, aby lidé mohli přednést své námitky.

Hnědouhelný důl v Polsku zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044. Rozšířit by se měl důl až na 30 kilometrů čtverečních a těžit Poláci plánují do hloubky až 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. V Česku jsou nejblíže Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Ministerstvo životního prostředí dostalo v rámci přeshraničního posuzování dopadů na životní prostředí zhruba 5000 připomínek. Obyvatelé z příhraničí se obávají ztráty vody, zvýšení hluku a také prašnosti.

autor: reČRoL | zdroje: ČTK , Liberecký kraj
Spustit audio

Související