Rozšíření polského dolu Turów? Z českého příhraničí zní tisíce připomínek

17. září 2019 08:36

Polští energetici dnes představí své plány na rozšíření hnědouhelného dolu Turów. Co vadí českým příhraničním obcím a jak argumentuje polský vlastník dolu?

Zástupci polské energetické skupiny PGE představí v úterý 17. září v sokolovně v Chotyni na Liberecku plány na rozšíření hnědouhelného dolu Turów. Lidé z příhraničí se bojí, že kvůli rozsáhlejší těžbě přijdou o vodu. Podle vedení dolu bude ale vliv na životní prostředí minimální.

Čtěte také

Polský důl zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a dle plánů by se měl rozšířit na 30 kilometrů čtverečních. Energetická skupina plánuje těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit od prostoru podél silnice z německé Žitavy do polské Bogatyně.

V Česku jsou nejblíže obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích nebo Hrádek nad Nisou. Dnešní setkání v sokolovně na adrese Chotyně 132 si vyžádal Liberecký kraj. Jednání bude v češtině. Na polské straně se pak projednávání vlivu na životní prostředí uskuteční pozítří, ve městě Bogatynia nedaleko hranic s Českem.

Obyvatelé okolních obcí mají strach o vodu

Po rozšíření by se těžba dostala až těsně ke státní hranici. Podle starostů obcí na české straně mají s pitnou i užitkovou vodou kvůli dolu problémy už nyní. Problémy s pitnou i užitkovou vodou nedávno připustil i hrádecký místostarosta Pavel Farský z hnutí Hrádek potřebuje změny!. Dle jeho slov lidem vysychají studny.

Frýdlantský starosta za ODS Dan Ramzer už letos na jaře popsal, jak chtějí případným úbytkům vody zabránit. Zmínil například úpravnu vody na Bílém Potoce a přiváděcí řády z Frýdlantu na Bulovku a do Kunratic, kde jsou tamní vodní zdroje posíleny o lokální zdroje vody.

Společnost úbytek vody kvůli těžbě odmítá

Podle ředitele společnosti PGE Slawomira Wochny ale těžba na úbytek vody na Frýdlantsku vliv nemá. „Neexistují žádné náznaky, které by potvrzovaly, že důlní činnost má nějaký dopad na osm vodních zdrojů, které se nacházejí na území Česka. Navíc důl Turów podnikl kroky k dopracování technických způsobů omezení odvodňování dolu,“ uvedl po jarním protestu u Hrádku nad Nisou.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související