Hasiči radí: Jak se vyhnout požáru nejen od vánočních svíček

V Seriálu týdne vás vezmeme na stanici Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje pro řadu dobrých rad a doporučení, jak se vyhnout požárům a dalším nepříjemným situacím, případně, co dělat, když už nastanou.

Čtěte také

Advent a Vánoce mají být obdobím klidu a pohody a tyto pocity mnohým navozují hořící svíčky. Ovšem právě od otevřeného ohně, který představují, číhá nemálo nebezpečí. A nejen klasické, ale i elektrické svíčky mohou být příčinou požáru, věnujeme jim tedy první díl seriálu.

Drahý plyn a elektřina dovedla hodně lidí zpět k topení, nebo přitápění, v kamnech na dřevo či uhlí. To mimo jiné vyžaduje vyčištění či dokonce revizi komínu. Požáry komínů jsou totiž velmi nebezpečné, jak se dozvíte ve druhém díle.

Hasiči zasahují nejen při požárech, ale také na vodních plochách, a to i zimě. Ve třetím díle poradí, co dělat pokud se pod námi prolomí led, nebo jsme svědkem takové události.

Ve čtvrtém díle se dozvíme, jak se chovat v případech požárů motorových vozidel. Například, že nejdůležitější je myslet na vlastní bezpečnost. Poslední díl je věnovaný nebezpečí, které představuje nabíjení mobilů a dalších zařízení.

S Kateřinou Štajncovou a Evou Klímovou z Oddělení stavební prevence, kontrolní činnosti a zjišťování příčin požárů Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.