Přispěli jste Světluškám? Ukážeme vám, komu jste možná také pomohli

11. září 2020

Druhý týden v září patřil i v Liberci Sbírkovým dnům Světlušky. Světluška je jedním z projektů Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá lidem s těžkým zrakovým postižením.

Nejmenší děti, které se v našem kraji narodí s těžkým postižením zraku, nebo i s jinými kombinovanými vadami, podporuje už od narození centrum Lira z Liberce. Jeho terénní pracovníci pomáhají pravidelně doma v rodinách a vozí s sebou speciální světelné i zvukové hračky a pomůcky pro rozvoj dětského zraku. Nejen na ně jim dlouhodobě přispívá právě projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška. Je tomu tak i v případě malého Mojmíra z Rádla na Jablonecku.

Michala Bulířová, poradkyně rané péče z centra Lira, přinesla speciální hračky k zapůjčení. Maminka Ilona se učí, jak díky nim stimulovat zrakový vývoj i motoriku svého syna

Roční Mojmír Čermák z Rádla se narodil s těžkou zrakovou vadou a ještě jako miminko podstoupil operaci oka. Jeho rodiče na nic podobného nebyli připravení. Stejně jako stovkám dalších rodin jim ale situaci pomohlo zvládnout liberecké centrum Lira a taky Světluška. Rodinu malého Mojmíra navštívila naše redaktorka, poslechněte si reportáž.

autor: Lucie Fürstová

Související