Přísnější opatření, přísnější kontroly. Hygienici v Libereckém kraji kontrolují restaurace průběžně

4. listopad 2021 13:26

Od 1. listopadu platí kvůli nárůstu nových případů covidu-19 přísnější opatření pro vstup do restaurací. Od 4. listopadu se měly také zpřísnit kontroly hygieniků.

Čtěte také

Od pondělí 1. listopadu platí v Česku zpřísněná protiepidemická opatření. Do restaurací, barů a kaváren nesmíme, aniž bychom prokázali bezinfekčnost na covid-19. Obsluha musí kontrolovat potvrzení o očkování, prodělání nemoci v posledním půlroce nebo platný negativní test.

Restaurace by tedy neměly obsloužit nikoho, kdo takové potvrzení nemá. Pokud obsluha nařízení poruší a hosta nezkontroluje, může provozovateli hrozit pokuta až do výše tří milionů korun. Intenzivní kontroly měly podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové probíhat ve čtvrtek 4. listopadu a také v sobotu 6. listopadu.

V Libereckém kraji ale hygienici kontrolují restaurační zařízení průběžně. „V Libereckém kraji probíhají kontroly mimořádných opatření průběžně, tak, jak nám to dovolí personální situace a ostatní naléhavá práce. V příštích dnech budou tyto kontroly probíhat intenzivněji,“ potvrdila mluvčí krajské hygieny Zuzana Balašová.

V každém kraji by měly nařízení kontrolovat jeden až dva týmy, podle potřeby mohou hygieniky doprovázet policisté. Ti podle mluvčí krajské policie Jany Světlé provedli jen od tohoto pondělí přes tři sta kontrol, které se ale týkaly dodržování všech nařízení, jako je například nošení roušek v uzavřených prostorách. Většinu přestupků řešili policisté domluvou, závažnější porušení zaznamenali podle Světlé zatím jen ve dvou případech.

Stát od 1. listopadu také většině lidí neproplácí testy na koronavirus. Někteří ale mají výjimku. Jde o děti a mladé lidi do 18 let, nebo lidi, kteří se nemohou nechat naočkovat kvůli jinému závažnému onemocnění. Dále o osoby, které mají potvrzení, že covid-19 v posledním půlroce prodělaly, nebo prošly alespoň jednou dávkou očkování.

Zpřísněním pravidel se v Libereckém kraji zvýšil zájem o očkování. Zatímco v minulých týdnech se první dávkou nechalo v regionu očkovat maximálně 600 lidí týdně, teď je to podle krajského radního Vladimíra Richtera z ODS až čtyřnásobek.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související