Příprava maturitní práce zavedla studenta Daniela až k rychlodráze Liberec – Praha. Kdy se dočkáme?

Magazín Vlakem Libereckým krajem se tentokrát dotkne toho, na co možná spousta lidí čeká, rychlého vlakového spojení mezi Prahou a Libercem. Redaktor Pavel Petr si o tom povídal se studentem Danielem Forstem, který téma zpracoval do maturitní práce.

Čtěte také

Daniel Forst vystudoval gymnázium v Mladé Boleslavi a k železnici má vztah od malička, kdy cestoval vlakem za rodinou na Moravu a také na chalupu do Jizerských hor, později si vlaky a vše kolem nich oblíbil ještě více díky fotografování. Bez foťáku totiž, jak sám říká, nedá ani ránu.

Při studiu se zatím věnoval spíše sportu, teď by to ale chtěl změnit. „Rád bych se při vysokoškolském studiu zaměřil na dopravu, řízení dopravy, dispečerství, ale nebál bych se asi ani nějakého víc techničtějšího oboru, jako je například strojvedoucí,“ říká.

O dopravě už přemýšlel právě jako o tématu své maturitní práce. „Že to bude doprava, to jsem věděl hned, ovšem spíš širší okruh dopravy v České republice, celého systému. Poté jsem ale zjistil, že se začínají řešit změny ohledně boleslavské železnice a, protože to je v regionu velmi ožehavé téma, kterému se ovšem média doposud moc nevěnovala, ukázalo se to jako ideální téma,“ vysvětluje.

Jednoduché to podle něj ale nebylo, komunikace se správou železnice drhla, byl ale schopen získat dokumenty, které se na veřejnost do té doby nedostaly; plánky, vizualizace, nebo harmonogram demolice budovy hlavního nádraží v Mladé Boleslavi.

Daniel se začal o problematiku zajímat hlouběji, a došel až k železničnímu spojení z Liberce do Prahy, protože i to by vedlo přes Mladou Boleslav.

„Rozdělil bych to na dvě části, na trať do Mladé Boleslavi, a z Mladé Boleslavi do Liberce. Do Mladé Boleslavy povede trať z Prahy přes Lysou nad Labem a přes Všejanskou spojku se dostane na stávající trať z Mladé Boleslavi na Nymburk, která se zmodernizuje z dvojkolejní a dojede po Bezděčínské spojce na nádraží Mladá Boleslav město,“ popisuje student.

Jak bude podle něj vypadat trať z Mladé Boleslavi do Liberce? Na čem realizace dráhy vázne? Jak rozsáhlá Danielova maturitní práce byla? Je možné vidět film, který v rámci ní vznikl? Kdy odhaduje, že by rychlodráha mezi Prahou a Libercem mohla jezdit?

Poslechněte si záznam rozhovoru.

autor: Pavel Petr
Spustit audio

Související