Nový vysokorychlostní koridor z Prahy do Liberce počítá i s tunelem u Hodkovic nad Mohelkou

22. listopad 2023 15:38

Zhruba sedm kilometrů má měřit železniční tunel na budoucí vysokorychlostní trati z Prahy do Liberce. Začínat má u Hodkovic nad Mohelkou a povede směrem na Liberec.

Čtěte také

Výrazné zrychlení mezi Prahou a Libercem má přinést nový vysokorychlostní železniční koridor. Ten počítá u Hodkovic nad Mohelkou i se stavbou 7kilometrového tunelu. I díky němu se tak vlakové spojení mezi Prahou a Libercem má z dnešních 2,5 hodin dostat na 69 minut.

Kvůli chystanému novému železničnímu spojení z Liberce do Prahy musí několik obcí v Libereckém kraji změnit územní plány. Největší změny čekají právě okolí Hodkovic nad Mohelkou.

Nyní odtamtud trať uhýbá do Rychnova a pak se velkým obloukem vrací zpět k Liberci, a to prodlužuje jízdní dobu. Nová vysokorychlostní trať proto počítá s tunelem pod Javorníkem. Předchozí varianty jej kvůli finanční náročnosti odmítaly. Železniční koridor podle nich měl v Hodkovicích procházet rekreační a obytnou zónou a zasáhl by i do městských lesů a přírodního parku na Ještědu.

„Výjezd železnice z Hodkovic vede podél silnice I/35. Podle původního návrhu tam mělo být přemostění ze silnice číslo 35, zářez a tunel. Teď se předpokládá, že trať povede podél silnice číslo 35 až ke křižovatce Rádelský mlýn, a tam bude vjezd do tunelu, ze kterého vlak vyjede až před Libercem,“ přiblížil plán hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Jak se plány líbí starostce Hodkovic nad Mohelkou Markétě Khauerové? Co bude se smyčkou u Rychnova? A co by mohlo stavbu koridoru uspíšit? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související