Vlaky z Frýdlantska přestaly do Zawidova a Zhořelce jezdit po druhé světové válce. Mohly by začít na podzim

20. květen 2024 14:15

Liberecký kraj se snaží vlakové spojení obnovit. Na jaře 2024 měly do Zawidova vyjet z Černous první soupravy. Proč se tak nestalo, zjišťovala redaktorka Jana Pavlíčková.

Čtěte také

Ohlášené spuštění železničního spojení z Frýdlantska do polského Zawidówa se zatím odkládá. Podle původních předpokladů měly vlaky vyjet přes hranice v dubnu 2024, to se ale nestalo.

Liberecký kraj se pro prodloužení železničního spojení rozhodl už na jaře 2023. Spojení objednal u Český drah, ty požádaly Polsko o povolení, to se ale za rok nestihlo. Celou tu dobu totiž trvalo, než polská strana sdělila, za jakých podmínek mohou České dráhy do Zawidova jezdit, co všechno musí splnit.

Ukázalo se sice, že tam žádné překážky pro provoz nejsou, ale povolovací proces stále není u konce. „Teď se řeší papírové povolení provozu pro spolupracujícího polského dopravce tak, aby vlak mohl od státní hranice do první stanice za hranice dovézt,“ vysvětlil Pavel Blažek z krajské společnosti KORID LK.

Zkušební jízda Českých drah proběhla bez komplikací v únoru 2024, ze zastávky Černousy to je do Zawidova necelé tři kilometry. Bez potřebného razítka ale není pravidelný provoz možný.

Z Frýdlantského výběžku do Zawidova a dál do Polska jezdí jen nákladní vlaky. Přes Zawidów jezdí do Čech vlaky s uhlím, Škoda Mladá Boleslav tamtudy expeduje svá auta do Polska a Německa, ve velkém se po dráze přesunují vagony se dřevem nebo cisterny s různými chemikáliemi. Osobní vlaky tam přestaly jezdit po druhé světové válce.

Liberecký kraj se snaží osobní dopravu obnovit, protože by to přineslo výhody jak pro regionální, tak mezinárodní vlakovou dopravu. Zprovoznění trati Frýdlant – Zawidów – Görlitz by pomohlo turistickému ruchu na Frýdlantsku a nabídlo i další návazná spojení.

První vlaky aspoň do Zawidówa mohly vyjet hned po té, co přijde povolení od polské správy železnic, teoreticky by se to mohlo povést na podzim 2024. Vlaky by tak mohly začít jezdit buď na konci roku 2024, nebo začátkem roku 2025.

Spustit audio

Související