Přestávají jezdit některé noční vlaky, kvůli úbytku cestujících omezí kraj i autobusy

Liberecký kraj pokračuje v útlumu veřejné dopravy. Kvůli vládnímu zákazu pohybu totiž ubylo cestujících. Zrušené budou například některé večerní a noční spoje.

Od soboty tak nepojedou například noční vlaky z Liberce do Harrachova, do Staré Paky, do Černous nebo do Hrádku nad Nisou. Odjezdy vlaků z Liberce do Pardubic a do Ústí nad Labem jsou beze změn, je ale snížena kapacita vlaků. Změny lidé najdou na stránkách iidol.cz, které provozuje krajský koordinátor dopravy, společnost Korid Lk.

„Vzhledem k tomu, jak postupně v tomto nouzovém stavu omezuje výroba, jak jednotlivé firmy uzavírají své závody nebo omzeují provoz, tak se snažíme postupně utlumovat jednotlivé linky. A to nejenom železnice, ale taky autobusů,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martina Půty ze SLK.

Kraj tak omezí například autobusové linky, které zajišťují dopravu zaměstnanců do některých podniků z automobilového průmyslu. Kvůli přerušení výroby v maldoboleslavské Škoda auto už totiž některé dodavatelské firmy v regionu avizovaly, že také postupně přeruší produkci. Chybí jim zaměstnanci i odbyt.

Méně autobusových spojů jezdí od soboty například na Českolipsku. Změny se týkají linek Česká Lípa - Liberec, Doksy - Liberec, Česká Lípa - Hamr na Jezeře, Česká Lípa - Mimoň a Jablonné v Podještědí - Praha. 

Cestující už třeba nemůžou využít sobotního spoje ve 4:45 z Nového Boru do Jablonného a v 17:05 z Jablonného do Nového Boru. Zrušené jsou také spoje s odjezdem ve 4:45; 15:50 a 16:50 z České Lípy do Hamru. Z Hamru do České Lípy nepojedou autobusy v 6:08 a v 16:50 a v 17:50 do Mimoně. Zrušený je také spoj 38 s odjezdem v 15:25 z Mimoně do České Lípy a sobotní a nedělní spoje z Jablonného do Prahy. Upravené jízdní řády budou platit do odvolání. 

autoři: Eva Malá , reČRoL | zdroj: Liberecký kraj
Spustit audio

Související