Poznejte Liberecký kraj jinak: Den architektury 2020

Den architektury v Libereckém kraj zaostří na vodní toky, historii i současnost měst a městeček, ve kterých žijeme. V Liberci prozkoumáme historické pavilony areálu nemocnice, která je typickou stavební skrumáží budov z různých časových období. Zavítáme také na Frýdlantsko, Turnova, Lomnice nad Popelkou nebo do Vratislavic. A těch dnů bude víc; od 1.10 do 4.10.

Hostem v našem studiu byla historička architektury Mgr. Alena Řičánková

Hostem dopoledne pod Ještědem byla historička architektury Mgr. Alena Řičánková. A tématem byl samozřejmě 10. ročník festivalu Den architektury. Pestrý program, který nabízí přes 300 akcí ve více jak stovce měst a obcí v Čechách i na Slovensku zve na místa veřejnosti běžně nepřístupná nebo je představuje v nových souvislostech. My pro vás máme pozvánku na taková místa v Libereckém kraji. Poslechněte si rozhovor.

Program festivalu Den architektury – Liberecký kraj

Liberec

  • 3. října 14:00 - Procházka s historikem architektury Jaroslavem Zemanem nabízí prohlídku staveb spojených s říšskou politickou propagandou a představí i nerealizované vize na přestavbu Liberce, hlavního města tehdy nově ustanovené župy.
  • 4. října 14:00 - S Alenou Říčankovou prozkoumáme historické pavilony areálu nemocnice, která je typickou stavební skrumáž budov z různých časových období.

Jablonec nad Nisou

  • 4. října 10:00 - S architektem Jakubem Chuchlíkem se vydáme prozkoumat krajinu i město korytem Bílé i Lužické Nisy.

Tanvaldsko

  • 3. října 10:00 - Putování za vodou a vodními díly s architektkou Petrou Veselou.

Frýdlant

  • 3. října 13:00 - S architektem Vladimírem Baldou si připomeneme nedávné zásahy do historického jádra a náměstí.
  • 3. října 15:00 - S architektem Ladislavem Davidem po secesních, neoklasicistních a funkcionalistických stavbách Rudolfa Bitzana a jeho současníků.

Lomnice nad Popelkou

  • 4. října 14:00 - Po stopách majitelů lomnického panství.

Turnov

  • 3. října 10:00 - Komentovaná prohlídka nově otevřeného Muzea horolezectví s jeho autory z ateliéru Hipposdesign Praha.
  • 3. října 14:00 - Návštěva depa a cesta historickým vlakem se členy klubu přátel železnic Českého ráje

Vratislavice nad Nisou

Nejen z důvodu covid-19 opatření organizátoři letošní ročník Dne architektury v Zauhlovačce zrušili. Nabízejí ale možnost poslechnout si vyprávění Jana Vokurky z roku 2019 ze záznamu, který vloží 1. října na své Facebookové stránky.

autoři: Iveta Kalátová , reČRoL | zdroj: web Den architektury
Spustit audio

Související