Povodí Labe zdražilo nájem pozemků u vody. V kraji se to týká 7 nájemců a 10 koupacích a lodních mol

19. červenec 2022 15:30

Jedno z mol provozuje město Jablonec nad Nisou na přehradě Mšeno. Podle mluvčí Jany Matěchové radnice kvůli zdražení nájmu zaplatí více o desítky tisíc korun.

Čtěte také

Povodí Labe v roce 2022 zdražilo pronájem některých svých pozemků. Jde konkrétně o části břehů a mola, která slouží ke vstupu do vody, a taky přístaviště a kotviště pro lodě. Podnik má v Libereckém kraji ve správě všechny větší toky, které patří do povodí Lužické Nisy a Jizery a také některé přehrady a nádrže.

Podle tiskové mluvčí Povodí Labe Hany Bendové se přehodnocují pouze nájemní smlouvy na umisťování přístavišť, překladišť, vývazišť a kotvišť, typicky plovoucích mol. V Libereckém kraji se tyto smlouvy podle ní týkají sedmi nájemců a celkem jde o 10 mol.

Jedno z nich provozuje město Jablonec na mšenské přehradě. Podle mluvčí radnice Jany Matěchové zvýšení nájmu za něj je výrazné. „V loňském roce město zaplatilo Povodí Labe za umístění mola jednotky tisíc korun. V letošním roce se jedná o desítky tisíc korun. Vedení město ale rozhodlo, že molo bude nadále na přehradě Mšeno provozovat, protože se stalo oblíbenou atrakcí plavců nejen z Jablonce, ale i ze širokého okolí,“ řekla mluvčí Českému rozhlasu.

Jednu smlouvu s nájemcem Povodí Labe podle Bendové už uzavřelo. Jeden provozovatel mola se naopak rozhodl smlouvu neuzavřít a molo zrušil. Další smlouvy jsou v jednání. Na dotaz Českého rozhlasu, kterých dalších nájemců se zdražování týká, mluvčí odpověděla, že jména smluvních partnerů nebude Povodí Labe veřejně sdělovat.

Molo na Harcovské přehradě

Provozování mola na liberecké Harcovské přehradě je podle Tomáše Trejbala z odboru ekologie a veřejného prostoru Statutárního města Liberec v plánu. Mělo by to být ale až po rekonstrukci přehrady, kterou Povodí Labe plánuje. Už v létě 2022 by se tam mělo začít pracovat a na podzim se počítá s vypuštěním přehrady. Stavba by měla trvat téměř 3 roky.

Mluvčí Povodí Labe Hana Bendová už v minulosti řekla, že potřeba zrekonstruovat zejména prosakující zděnou hráz, podloží pod ní i opěrnou zeď na pravém břehu přehrady, kudy vede promenádní cesta. Město Liberec momentálně u přehrady provozuje restauraci, ta stojí na jeho pozemku.

Důvodem navýšení cen nájmů bylo podle mluvčí Povodí Labe Hany Bendové to, že podnik chce upravit vztahy tak, aby byly jednotné a transparentní vůči všem žadatelům. Na podzim roku 2021 vypověděl v minulosti uzavřené smlouvy. Podle mluvčí nešlo o snahu někoho poškodit, ale vzájemně narovnat smluvní vztahy podle věstníkových cen. Nově vypočtené ceny závisí na velikosti pronajímaného pozemku a velikosti obce, ploše mola a počtu evidovaných plavidel.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související