Neděláme domy, které bychom nechtěli prezentovat, říkají architekti z libereckého studia Mjölk

29. březen 2020

Do veřejného povědomí se dostali před devíti lety, když na rozpadlém mole harcovské přehrady postavili nepovolenou saunu. Od té doby mají na kontě přes třicet různých staveb. Letos s jednou z nich, takzvaným Domem za zdí, vyhráli 1. místo v kategorii Rodinné a bytové domy soutěže Stavba roku Libereckého kraje. Hosty Marcely Augustové v pořadu Setkání u mikrofonu byli architekti Jan Vondrák a Jan Mach z libereckého architektonického studia Mjölk.

To založili pouhý týden potom, co dokončili libereckou Fakultu umění a architektury. Podle jejich vlastních slov charakterizuje jejich architekturu severská koncepční jednoduchost, materiálová pravdivost a mladická rozvernost.

Sauna vydržela na Harcovské přehradě jen tři měsíce

Důležité pro ně je už výběr klienta, se kterým si musí takzvaně sednout, že se s ním budou chtít během realizace stavby vůbec vídat.

Dům za zdí od Mjölk vyhrál 1. místo v kategorii Rodinné a bytové domy soutěže Stavba roku Libereckého kraje 2019

„Myslím si, že pro nás je asi nejdůležitější tenhle aspekt, tedy kromě toho, že musí mít peníze. Důležité pro nás je na jakém místě chce stavět a jaký je to člověk. Líbí se nám ta nejhorší místa na stavění, protože to je vždycky výzva, když je to z kopce a podmáčené, tak to je nejlepší. A u klientů my musíme věřit, že to bude chtít dotáhnout do dobrého konce, protože neděláme baráky, které bychom nechtěli prezentovat,“ vysvětlil Jan Mach.

„Nejzásadnější je důvěra mezi architektem, klientem a dodavatelem stavby. Ve chvíli, kdy si všichni tři věří a pracují na tom, aby ten výsledek byl pro každého z nich dobrý. Pro klienta skvělým domem, pro nás perfektní referencí, stejně tak jako pro dodavatelskou firmu. A ve chvíli, kdy se tadyto sejde, tak vznikne dobrý dům,“ doplnil Jan Vondrák.

Poslechněte si celý rozhovor Marcely Augustovou s libereckými architekty Janem Machem a Janem Vondrákem. Dozvíte se třeba, jak zpětně hodnotí nelegálně postavenou saunu na harcovské přehradě, proč rádi staví rozhledny, jak často musí ustoupit ze svých záměrům kvůli nedostatku peněz, jak vidí architekturu Liberce nebo proč se jmenují Mjölk.

autoři: Marcela Augustová , reČRoL
Spustit audio