Popadané stromy komplikují dopravu v Libereckém kraji

Popadané stromy, které nevydržely nápor mokrého sněhu, dnes komplikují dopravu v kraji. Hasiči k nim vyjeli v šedesáti případech.

Jak řekla krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková, problémy jsou i v dodávkách elektřiny, bez proudu bylo dopoledne přes 7 000 odběrných míst.

Hasiči dopoledne vyjížděli především na Jablonecku a Semilsku. „Nejčastějším úsekem těchto událostí jsou komunikace v okolí Jilemnice, Tanvaldu a Železného Brodu. Problémy máme také kolem Liberce a pod Ještědem,“ dodala. Silničáři varují, že se navíc ve vyšších polohách na Jablonecku mohou tvořit sněhové jazyky.

Stromy padají i do drátů elektrického vedení a narušují dodávky proudu, hlavně na Jablonecku. „Máme zvýšenou poruchovost. Na vedení vysokého napětí je v Libereckém kraji deset poruch, další na vedení nízkého napětí,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Podle ní se poruchy opakují, stromy padají znovu i do opraveného vedení. „Je to komplikované, protože se oteplilo a začalo i mrholit. Posílili jsme počty pracovníků v terénu i na dispečinku,“ dodala.

Silnice v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, na vozovkách nižších tříd v západní části Krkonoš a Jizerských hor je vrstva nového sněhu. Na silnicích nižších tříd udržovaných štěrkovým posypem je ve vyšších polohách Liberecka vrstva měknoucího sněhu. Sjízdné jsou i místní silnice v Jablonci, kde ve čtvrtek vyhlásilo město kalamitní stav, protože se nedařilo odklízet sníh ve lhůtách daných plánem zimní údržby. Problémy byly hlavně s údržbou chodníků a sídlišť. Kalamitní stav prvního stupně by měl v Jablonci trvat do pondělí.

Podle  http://www.chmuul.org/ předpovědi  by dnes mělo být v kraji zataženo až oblačno s deštěm. V polohách nad 700 metrů by měly být srážky smíšené nebo sněhové. Denní maxima budou mezi třemi až šesti stupni, na horách mezi třemi stupni a nulou. Na horách by měl mít vítr v nárazech 55 až 70 kilometrů v hodině.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související