Těžký a mokrý sníh v Krkonoších láme stromy a větve, energetici hlásí desítky poruch

9. leden 2019 13:11

Zejména na Trutnovsku láme od úterního podvečera těžký a mokrý sníh stromy a větve. Problémy mají hlavně energetici, kteří dnes dopoledne řešili poruchy na elektrických vedeních především v lokalitách v okolí Černého Dolu, Janských Lázní, Žacléře a Špindlerova Mlýna v Krkonoších. 

Hasiči mají v Královéhradeckém kraji napilno. Sníh komplikuje situaci především na silnicích

Počasí komplikuje dopravu, hasiči mají napilno - dopravní nehoda Svinary

Od 5. hodiny ranní zasahovaly jednotky požární ochrany už u více než 20 událostí, z nichž jsou asi polovina dopravní nehody a dále se jedná především o technickou pomoc. 

Hasiči od úterního podvečera v Krkonoších vyjížděli ke zhruba 20 případům stromů popadaných na silnice.

„Dopoledne jsme evidovali čtyři poruchy na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí," uvedla mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

V některých místech se podle ní opraváři s těžkou technikou dostávají k poruchám jen velmi obtížně: „"Hlavně v horských oblastech, kde je rozmoklý terén a závěje sněhu. Máme posíleny počty pracovníků poruchových čet, pracovníků na dispečinku i pracovníků call centra." Na nápravě poruchové čety usilovně pracují.

Těžký sníh v Krkonoších láme stromy - Trutnov

Řidiči si musejí dát v Královéhradeckém kraji pozor na silnicích s ujetým či rozbředlým sněhem. Opatrní musejí být řidiči zejména v Krkonoších, Orlických horách a na Trutnovsku.

Na horách se čeká i vydatnější sněžení. Teploty by se měly přes den pohybovat kolem nuly, na horách kolem - 4 stupňů Celsia. Vítr by mohl mít rychlost až 55 kilometrů v hodině a od vyšších poloh by místy mohl tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Upozornění na zvýšenou poruchovost v distribuční soustavě společnosti ČEZ Distribuce, a. s.
autoři: Ondřej Vaňura , baj | zdroje: ČTK , HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související