Kočičí terapeuti jako nová posila v liberecké nemocnici

4. červenec 2019

Osmačtyřicetiletá Petra Konečná z Liberce je canisterapeutka a felinoterapeutka. To znamená, že v liberecké nemocnici nechodí na terapeutické návštěvy za pacienty jen se svými dvěma leonbergery, Elwisem a Elzou, ale i s kočkami. Konkrétně s Bumbácem, Bambulkou a Jamesem Bondem, ročními koťaty mainské mývalí kočky.

Návštěva se třemi kočkam najednou je výjimka. Obvykle chodí Petra Konečná za pacienty jen s jedním ze svých pěti zvířat.

Vůbec první kočičí terapeut, který začal pomáhat v liberecké nemocnici, se jmenuje Bumbác. James Bond byl zase jako vůbec první terapeutická kočka na psychoterapii a spolu se svými zvířecími kolegy pravidelně navštěvuje i anesteziologicko-resuscitační oddělení, ačkoli samozřejmě ne pacienty, kteří mají alergii na srst.

Všechna tři koťata nyní dosahují velikosti běžných koček. V dospělosti mohou tato zvířata s huňatými ocasy a typickými štětičkami na špičkách uší vážit až čtrnáct kilo. K pacientům však budou podle majitelky stále něžná jako malá koťátka.

Nejen sestry si najdou čas na chvilku mazlení s kočkou nebo se psem. Pro lékařský personál je to příjemná forma osvěžení.

Ukázalo se, že kočičí terapeuty vnímají pacienti dokonce ještě lépe než jejich psí kolegy. Zvířecí terapeuti vyvolávají takřka okamžitou změnu nálady a skutečný nával štěstí. „Moje zvířata mohou pracovat s lidmi a mají status terapeutického zvířete od organizace Elva Help. Jsem na to moc pyšná,“ dodává Petra Konečná, které se terapií splnil životní sen – pomáhat lidem.

Zvířata v nemocničním prostředí však nepomáhají pouze pacientům, ale i lékařskému personálu. „Myslím, že je to skvělá forma prevence proti syndromu vyhoření a naštěstí máme v nemocnici takovou sestavu, která má zvířata ráda,“ vysvětluje staniční sestra spinální jednotky Alena Kyrianová.

autoři: Lucie Fürstová ,
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.