Policisté v Libereckém kraji vyšetřují sérii vloupání do dodávek kurýrních služeb

21. únor 2023 08:23

Liberečtí policisté varují řidiče dodávek kurýrních služeb a zásobování před vykradením jejich aut. Od loňského roku zaznamenali už zhruba deset případů, kdy pachatelé využili nepozornosti řidiče a připravili ho o hotovost nebo část převáženého zboží.

Na pozoru by se podle mluvčí krajské policie v Liberci Vladimíry Šrýtrové měli mít zejména řidiči kurýrních služeb, jako jsou PPL, Česká pošta, Zásilkovna a podobně. Pachatelé se ale zaměřují také na řidiče zásobování, kteří například rozvážejí maso.

„Pachatelé si dodávku vytipují někdy i před peněžním ústavem a chvíli jí sledují. Často mají vozidlo s polskou či německou registrační značkou. Při vykládání a předávání zásilky využijí nepozornosti řidičů dodávek a většinou z neuzamčeného vozidla odcizí finanční hotovost, kterou ponechá řidič volně položenou na sedadle nebo jiném místě ve vozidle,“ popsala častý způsob provedení těchto krádeží Vladimíra Šrýtrová. Škody podle ní většinou nejsou malé. Pohybují se v desítkách, ale také ve stovkách tisíc korun. Nejvyšší částka, o kterou řidič přišel, byla 180 tisíc korun.

Policisté ale evidují i další trik, který zloději používají k okrádání řidičů dodávek. Podle Šrýtrové pachatelé propíchnou pneumatiku vozu, pak za řidičem jedou tak dlouho, dokud nezastaví a nezačne závadu řešit. Během opravy řidiče, který nezřídka peněženku, doklady nebo další cenné věci nechá volně ležet v neuzamčeném autě, okradou. Zloději často také řidiče sledují při jejich práci. Za pomoci technického zařízení pak zablokují uzamčení auta. To zůstává odemčené, i když má řidič za to, že je zamkl.

autoři: Eva Malá , Jan Holub , reČRoL
Spustit audio

Související