Pohádkový svět v Technickém muzeu Liberec aneb Výstava modelů historických budov

15. srpen 2019

Liberecké technické muzeum láká návštěvníky na novou výstavu. Představuje v ní tvorbu německého hobby modeláře Bernda Sonsally, který vytváří do nejmenších detailů věrné modely známých budov česko-polsko-německého trojmezí.

V pavilonu B Technického muzea v Liberci si člověk může připadat jako v pohádkovém světě. Liberecké Valdštejnské domky zde stojí hned vedle Mandavské kasárny z německé Žitavy a polského kostela. Ve skutečnosti dělí tyto historické budovy desítky kilometrů, v Liberci jsou ale jako zmenšené repliky k vidění všechny blízko sebe.

Německý umělec si budovy nejprve přesně zaměřuje pomocí dronu a následně vyrábí jejich věrné modely z tenké překližky na laserové řezačce. Všechny autorské modely Bernd Sonsally vyrábí v měřítku 1:50. „Můžeme zjišťovat rozdíly mezi velikostí například Mandavské kasárny a kostelíka v Ostašově. Ten poměr je stejný jako ve skutečnosti,“ vysvětluje Ladislav Haidl ze spolku Creat, který výstavu organizuje. 

Ladislav Haidl na výstavě modelů historických budov v Liberci

Mezi více než dvaceti miniaturami jsou k vidění nejen kostely, ale také zámek, kasárna či vodní mlýn. Návštěvníci mohou na výstavě vidět i budovu Oblastní galerie v Liberci, jejíž model má prosvětlený světlík a každá taška na jeho střeše je dokonale vykreslená. Přeci jen tady ale nějaká chybí. „Pokud v reálu nějaká taška chybí, nebo má jinou barvu, tak ji tam autor prostě nedá anebo ji přebarví,“ komentuje model Ladislav Haidl.

Výstava modelů historických budov bude v Technickém muzeu Liberec k vidění do konce letošního roku.

autoři: Lucie Fürstová ,
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka