Den židovských památek v Turnově. Čím je tamní synagoga výjimečná?

12. srpen 2019 09:32

Třetí ročník Dne židovských památek otevřel v neděli synagogy, židovské čtvrtě a hřbitovy na celkem padesáti místech v zemi. Široké veřejnosti se otevřela i zrekonstruovaná židovská synagoga v Turnově.

Více než padesát vybraných židovských památek v Čechách, na Moravě a ve Slezsku se v neděli otevřelo široké veřejnosti v rámci třetího ročníku Dne židovských památek. Novinkou letošního ročníku byla oblast Šumavy a Českého lesa.

Návštěvníci si mohli spolu s průvodci prohlédnout i hřbitovy a synagogy, které nejsou běžně volně přístupné. Některé prošly v posledních letech nákladnou rekonstrukcí.

Přístupná byla také turnovská synagoga, která jako jediná v Libereckém kraji přežila v roce 1938 nacistický protižidovský pogrom. Synagogu, která přežila jako skladiště i totalitu, před časem odkoupilo a zrekonstruovalo město Turnov. 

Z původních interiérů se zde zachoval například strop v maurském stylu. Návštěvníci si pod vedením průvodce mohli prohlédnout také tamní hřbitov či židovskou čtvrť. „Turnovský židovský hřbitov nebyl určen pouze pro turnovské židy. Jsou zde pohřbeni i židé ze Železnobrodska a ze Semilska,“ komentoval prohlídku Miroslav Hloušek.

autoři: Ivana Bernáthová ,
Spustit audio

Související