Hrad Kost v Českém ráji ukrýval historickou varnu pivovaru

9. srpen 2019 12:00

Archeologové odhalili v areálu hradu Kost varnu původního renesančně-barokního pivovaru. Ukrývala se zhruba v metrové hloubce. Majitelé se rozhodli prostor zachovat, zakonzervovat a zpřístupnit lidem.

Když archeologové přišli na místo poprvé, našli v těchto prostorách pouze hromady suti a nepořádku. „Nenapadlo nás, že tady budou ještě zachovány nějaké pozůstatky stavební podoby staré varny, která fungovala v renesančně-barokní fázi pivovaru,“ přiznává archeolog Radek Novák. Podle něho budou z tohoto objevu nadšeni hlavně znalci historických pivovarů, jelikož se tyto předprůmyslové varny běžně příliš nedochovávají.

Archeologové našli v popelu také mince

„Nejmladší mince ve svrchních vrstvách popelu pochází z 30. let 19. století, čili to odpovídá době, kdy ten pivovar v této podobě přestal sloužit,“ říká Radek Novák, podle kterého došlo kolem poloviny 19. století k velké přestavbě a vznikla nová varna.

Pivovar na hradě Kost byl založen v roce 1576 a po různých přestavbách fungoval až do druhé světové války. V místě, kde se dnes nachází pokladna, sice archeologové neobjevili žádné nádoby na vaření a požívání pěnivého moku, ale odkryli například blok pánve, kde se pivo vařilo.

Archeologové odhalili v areálu hradu Kost v Českém ráji varnu původního renesančního a barokního pivovaru

Badatelské práce budou na hradu Kost dále pokračovat 

Podle Radka Nováka čeká pod všemi konstrukcemi a vrstvami na archeology ještě spousta dalších objevů. Prostory zatím zakonzervují a po celkové rekonstrukci hradu budou zpřístupněny veřejnosti. „My bychom chtěli tento prostor využít k rozšíření současné restaurace s tím, že bychom v tomto prostoru udělali pochozí sklo,“ dodává kastelán Jan Macháček.

autoři: Kateřina Kohoutová ,
Spustit audio