Pocta Věře Čáslavské: Liberecká Malá síň vystavuje její olympijský dres i medaile

3. květen 2022

V Liberci začala 3. května výstava věnovaná olympioničce Věře Čáslavské k jejím nedožitým 80. narozeninám. Koná se v rámci doprovodného programu festivalu Sporfilm.

3. května si připomínáme nedožité 80. narozeniny gymnastky a olympioničky Věry Čáslavské. Za své občanské postoje v roce 1968 byla tehdy šestadvacetiletá Čáslavská vyloučená z řad tělovýchovné organizace, neměla práci a nesmělo se o ní mluvit. Do veřejného života se vrátila až jako poradkyně prezidenta Václava Havla.

Věra Čáslavská byla sedminásobnou olympijskou vítězkou, čtyřnásobnou mistryní světa, jedenáctinásobnou mistryní Evropy a čtyřnásobnou Sportovkyně roku Československa. V roce 1968 byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa.

Výročí si 3. května připomněli i slavnostní vernisáží výstavy v liberecké Malé výstavní síni. Co návštěvníci výstavy uvidí? Jakou byla Věra Čáslavská osobností? Jaké další akce připravuje festival Sportfilm v rámci oslav 25 let své existence? Zavolali jsme ředitelce festivalu sportovních filmů Sportfilm Liberec Renatě Balašové a autorovi výstavy Jakubu Bažantovi, poslechněte si záznam rozhovoru. 

autoři: Tomáš Mařas , Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související