Liberecký Zlatý kříž z výšky aneb Jen tak si posedět v tramvajových sedačkách na střeše muzea

3. květen 2022

Severočeské muzeum v Liberci mimořádně zpřístupnilo střešní terasu. Je to náhrada pro návštěvníky za dočasně uzavřenou muzejní věž.

Kvůli jsou stavebním úpravám pro novou sklářskou expozici, kterou muzeum chystá, uzavřelo liberecké Severočeské muzeum věž své historické budovy. A jako náhradu mimořádně zpřístupnilo střešní terasu, a to i v rámci prohlídek za dobrovolné vstupné. Otevřená bude do srpna 2022.

„To naše muzeum mám rád, že jsou tu vidět ty detaily,“ popsal ředitel muzea Jiří Křížek. „Viděl je ten řemeslník, jsou tu hlavy malých démonků, nebo čertíků, jsou velké jako pěst, ale jsou tak 25 metrů nad zemí, takže člověk nemá normálně šanci je vidět,“ dodal.

Do opravované věže muzea vzal Jiří Křížek redaktora Tomáše Mařase. Jak bude věž po rekonstrukci vypadat a co tam všechno bude? Poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.