Plán na kompostárnu v Chotyni zatím Liberec odložil. Záměr kritizovali koaliční i opoziční zastupitelé

Liberec zatím odložil plán vybudovat společně se dvěma soukromými firmami kompostárnu ve 20 kilometrů vzdálené Chotyni. Magistrát tam vlastní pozemky bývalé skládky komunálního odpadu. V Chotyni chtělo město nechat likvidovat bioodpad. Podle chystaného memoranda tam měly končit i kaly z čistírny odpadních vod.

Zastupitelé krajského města měli na svém posledním zasedání ve čtvrtek 16. února projednat dohodu o společném postupu při stavbě kompostárny a sběrného dvora s firmami Mateo Solutions a KOBRA Údlice. V Chotyni by totiž bylo možné zmíněný odpad zpracovávat i bez nutnosti stavět tam kvůli tomu haly. Plán ale kritizovali jak opoziční, tak někteří koaliční zastupitelé.

„Ano, je to výhodné pro Liberec, protože v malé obci, která je sousedem města Liberec, uděláme odkladiště nebezpečných odpadů. Chotyně o tom vůbec nic nevěděla do tiskové konference města Liberec. Nikdo neměl ani vůli zvednout telefon a zavolat ji,“ upozornil Marek Vávra z koaličního hnutí ANO na to, že obec Chotyně o plánu předem vůbec nevěděla.

To Českému rozhlasu už dříve řekla i nezávislá starostka Chotyně Ivana Morgensternová. Vedení obce podle ní má obavy především ze zápachu. Ten se podle Morgensternové v Chotyni šířil v době, kdy byla skládka komunálního odpadu ještě v provozu. V blízkosti rekultivované plochy chce navíc obec připravit nové parcely pro rodinné domy, záměr Liberce proto starostka odmítá.

Primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj v reakci zastupitelům řekl, že bylo v plánu záměr nejprve projednat s orgány města a pak teprve věc řešit s dalšími stranami. Předkladatel návrhu, náměstek primátora Jiří Janďourek ze Starostů pro Liberecký kraj, ho sice stáhl z programu jednání, uvedl ale, že se nyní uskuteční seminář zastupitelů k vyřešení sporných bodů. A tam budou pozváni i zástupci Chotyně.

autoři: Eva Malá , Jan Holub , reČRoL
Spustit audio

Související