Jablonecká Šumava je před proměnou. Začne v Jeronýmově a Vysoké ulici

Jablonecké sídliště Šumava čeká obnova. První etapa vyjde podle předběžných odhadů na 28 milionů korun a bude se týkat Jeronýmovy ulice a části Vysoké.

Radnice slibuje víc míst k parkování, širší ulice, ale také víc prostoru pro trávení volného času dětí i dospělých. Podle náměstka primátora Jakuba Chuchlíka (Piráti) projekt počítá i s kácením některých stromů, další odborníci ošetří, město počítá i s výsadbou.

Na přípravě obnovy sídliště Šumava se v Jablonci pracuje šest let. Oblast, která by měla projít obnovou, vymezují ulice Podzimní, Pasecká, Vysoká, Jeronýmova, Březová, Skelná, Švédská a Na Šumavě. Sídliště tvoří 37 panelových domů a osm cihlových bytových domů, kde je dohromady téměř 1 600 bytů. Nejstarší domy byly postaveny po druhé světové válce, nejnovější stavbaři dokončili v roce 1980. Největším problémem je tam nedostatek parkovacích míst, ale obyvatelé sídliště kritizují, že nemají k dispozici kvalitní dětská hřiště a sportoviště.

“V první etapě půjde o rekonstrukci silnice a chodníků včetně těch nových v ulici Jeronýmova a části ulice Vysoká, a také o rekonstrukci víceúčelového hřiště ve Spojovací ulici. Sice tam byl nedávno položen nový povrch, je ale pouze provizorní kvůli zimní údržbě, dlouho by nevydržel. Po rekonstrukci bude komunikace opravená a rozšířená tak, aby zde vznikla nová parkovací stání a zaparkovaná auta nebudou bránit průjezdům vozů IZS,” řekl náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti).

Obnova sídliště Šumava není v Jablonci prvním podobným projektem. Na podzim 2015 skončila revitalizace nejstaršího obytného souboru Žižkův Vrch. Trvala sedm let a stála 195 milionů korun, zhruba 55 procent zaplatila Evropská unie. Revitalizace se týkala území o rozloze více než 17 hektarů, opraveno bylo přes 1 200 bytů. Na Žižkově Vrchu se realizovalo 33 projektů, 12 bylo městských, 21 jich zajistily jiné subjekty, zejména vlastníci domů. Opravené jsou domy i komunikace, přibyla kontejnerová stání a hřiště.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související