Nový nájemce muzea betlémů v Kryštofově Údolí. Proč a co se mění, a co na to říkají obyvatelé obce

Po více než 30 letech odchází z pronájmu muzea betlémů v Kryštofově Údolí Alice Chmelíková, dcera zakladatele muzea Martina Chaloupky. Obec vybrala novou provozovatelku muzea, která má v úmyslu ho modernizovat.

Zastupitelé obce Kryštofovo Údolí neprodloužili nájemní smlouvu dlouholeté provozovatelce tamního muzea betlémů Alici Chmelíkové (Chaloupkové), a ta se rozhodla většinu tamních exponátů přestěhovat jinam. Stěhovat se má i známý vesnický orloj a socha čůrajícího pejska, které jsou také její.

Obec vybrala novou provozovatelku muzea betlémů, která ho chce modernizovat.

Redaktorka Českého rozhlasu se v obci ptala tamních obyvatel, co na to říkají, poslechněte si v anketě.

Ve výběrovém řízení na nového provozovatele schválilo vedení obce projekt Gabriely Loukotové, výtvarnice a pedagožky, která v Kryštofově Údolí i s rodinou žije. Paní Loukotové jsme se ptali, jaké má s muzeem betlémů v obecním hostinci plány.

Zjišťovali jsme také, co se vlastně stane s některými exponáty v Muzeu betlémů a hraček, přímo od Alice Chmelíkové, jejíž otec Martin Chaloupka muzeum, orloj a další artefakty v Kryštofově údolí budoval, a která muzeum provozovala.

Poslechněte si rozhovory a anketu.

autoři: Jana Švecová , Jana Pavlíčková , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.