Pátrání po ponorce U-206 Reichenberg pokračuje. Data od rybářů jsou k nezaplacení, pochvalují si badatelé

2. listopad 2022

4600 kilometrů po souši, 660 kilometrů po oceánu a dvě nadějná místa, kde by mohla na dně Biskajského zálivu ležet potopená německá válečná ponorka. To je stručné matematické vyjádření letošní expedice badatelského projektu U206 Reichenberg.

Už tomu budou čtyři roky, kdy historici Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci a Pavel Šercl z Jizerskohorského muzea v Bílém Potoce pátrají po osudech německé ponorky řady U206 nesoucí německý název Liberce Reichenberg, potopené v listopadu 1941. Druhá expedice do Biskajského zálivu má velmi nadějné výsledky.

„Co se týče přípravy, měli jsme z minulého roku data od rybářů, což je obrovská databáze mnoha tisíc bodů, která je k nezaplacení,“ vysvětlil Ivan Rous, že měli k dispozici přehled míst, kde rybáři sítěmi něco zachytí a je tedy předpoklad, že tam můžou být nějaké vraky. „Do té databáze jsme začlenili databázi francouzských potápěčů a tím se to hledání stává přehlednějším,“ doplnil.

„Počasí je jedna ze základních věcí, která nám tam komplikuje práci a život, a to nám moc nepřálo,“ připustil Pavel Šercl. Badatelský tým U-206 Reichenberg se ale nevzdává a do Biskajského zálivu se chystá znovu.

Na příští expedici potřebují badatelé, které doprovází řada dalších nadšenců, sehnat kolem 200 000 korun, což jsou náklady na palivo a velmi skromné ubytování. Snad se to podaří a nález ponorky upřesní její dosud nejasný konec.

Jaké byly rozdíly v přípravách na první a druhou misi? Podařilo se badatelům něco najít? Kdy se chystá další expedice? S Ivanem Rousem a Pavlem Šerclem natáčel redaktor Jaroslav Hoření, poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související