EXLUZIVNĚ: Je to náročné, počasí nepřeje, ale hlavu si z toho neděláme, hlásí badatelé z Biskaje, kde pátrají po ponorce U206 Reichenberg

Po necelých čtyřech letech od zrodu myšlenky vypátrat vrak potopené ponorky typu U206, jejímž patronátním městem byl v roce 1941 Liberec, tehdy Reichenberg, se badatelé Ivan Rous a Pavel Šercl vydali na francouzské pobřeží Atlantského oceánu. Jak se jim daří týden po odjezdu? Spojil se nimi redaktor Jaroslav Hoření.

Scanujeme konkrétní vytipované oblasti, máme tam několik zajímavých míst, ale nechceme vzbuzovat žádné naděje, že je to ono, těch vraků tady v Biskaji je asi 700, je to běh na dlouhou trať…
badatelé týmu U206 Reichenberg

Pátrání po ponorce U206 Reichenberg, za kterým stojí především Pavel Šercl z Jizerskohorského technického muzea v Bílém Potoce a Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci, se posunulo do Biskajského zálivu. Oba badatelé i technika bez problémů zvládli 1 700 kilometrů cesty do Saint Nazaire a po přípravách plavidla se mohli 1. srpna pustit do výzkumu.

S jakými nástrahami se badatelé v Atlantiku potýkají a co je největší problém? Jak zvládají mořskou nemoc? Už něco objevili? Poslechněte si exkluzivní telefonický rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.