Omezení dopravy a uzavírky v Liberci: Stavbaři začali s plánovanou rekonstrukcí dvou mostů na městském průtahu

14. březen 2022 11:13

V Liberci začala 14. března rekonstrukce dvou mostů na městském průtahu. S částkou 377 milionů jde o jednu z největších dopravních investic v celém kraji. Co to znamená pro řidiče, kterých místem denně projede přes 50 tisíc, shrnula redaktorka Jana Švecová.

Rekonstrukce mostů ze 70. let 20. století přinese výrazné dopravní komplikace. Opravují se dva úseky silnice na průtahu Libercem od Turnova na Děčín. Prvním opravovaným úsekem je ten u sjezdu na Jablonec nad Nisou.

V druhé etapě by měl následovat úsek mostu nad Košickou ulicí a oprava tunelu. Ještě před touto etapou zkomplikuje řidičům v Liberci život plánovaná přestavba křižovatek před libereckým viaduktem, kde se bude vozovka rozšiřovat o jeden jízdní pruh. Tu chce město zvládnout ještě v roce 2022, oprava mostů a tunelu má ale celkem trvat dva roky.

Na mostech se bude opravovat nájezdová rampa ve směru na Jablonec nad Nisou a také tunel. „Oprava, nebo spíše výstavba nové dvanáctipólové mostní estakády, zahrnuje především demolici původního mostního objektu a následné postavení zcela nového mostu. Rekonstrukce druhé mostovky řeší opravu levého jízdního pásu, to je směr na hrádek nad Nisou a Děčín,“ upřesnil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Související dopravní omezení

Během stavby se bude jezdit pouze v pravém jízdním pruhu, tedy tím, kterým se dosud jezdilo jen na Prahu; a to tak, že ve směru od Turnova se pojede pouze v jednom, od Liberce ve dvou pruzích. Lidé, kteří jezdí do Liberce pracovat z Turnova, by proto měli počítat s časovou rezervou. Uzavřeny budou také některé sjezdy, například k liberecké Aréně. 

Pro řidiče, kteří pojedou od Jablonce nad Nisou na Turnov, se nic nemění. Bez problémů to bude také, pokud pojedou od Děčína. Komplikace ale musí čekat v opačném směru, tedy z Jablonce nad Nisou na Hrádek a Děčín. Tam musí z rychlostní silnice odbočit na kruhovou křižovatku v Rochlici a pokračovat přes ulici Milady Horákové a Šumavskou ulici zpět na průtah, anebo zvolit cestu z Jablonce přes Rychnov a Rádelský mlýn. Všechny objízdné trasy jsou vyznačené. 

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související