Členové vězeňské služby v Liberci darovali krev, chtějí inspirovat nové dárce

Dvacet pracovníků z věznic v jabloneckých Rýnovicích a ve Stráži pod Ralskem darovalo krev na transfuzním oddělení liberecké nemocnice. Byli mezi nimi i prvodárci. Chtěli tak motivovat i další lidi, aby se také stali dárci a nebáli se v době pandemie koronaviru k odběrům přijít.

 „Jedná se o pilotní projekt vězeňské služby. Hlavní myšlenkou bylo přivést prvodárce. Zapojili se do toho ale i naši kolegové, kteří už dávají krev pravidelně. My jsme chtěli i veřejnosti ukázat, že ani v této době se nemusí bát darovat krev, je to naprosto bezpečné,“ přiblížila hlavní myšlenku mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

V registru dárců je potřeba neustále doplňovat nové dárce, kteří musí nahradit ty vyřazené. Ti musí být z registru vyškrtnuti buď kvůli věku, nebo kvůli nevyhovujícímu zdravotnímu stavu

Celorepublikové akce se má do konce roku zúčastnit na 400 zaměstnanců z více než 30 věznic. „Zasahuje do toho i onemocnění covid, takže se ty počty různě mění. Spočítali jsme, že pokud by se jednalo o ty čtyři stovky, tak bychom věnovali 180 litrů krve,“ doplnila Petra Kučerová.

Mezi dárci byl i Petr Bušta, zástupce ředitele věznice ve Stráži pod Ralskem, který daroval krev už téměř 60krát. V práci přesvědčil i některé kolegy, aby se ke společné akci přidali.

„Oslovilo je to, chtějí zkusit darovat. Vzal jsem si to jako patronát, jelikož sem chodím darovat, tak jsem jim popsal, jak to tady bude probíhat, docela se na to těšili,“ popsal Petr Bušta.

V odběrovém sále liberecké transfuzní stanice se vystřídalo celkem 20 zaměstnanců vězeňské služby. 15 z nich byli prvodárci.

„Už jsem o tom uvažovala nějakou dobu a tohle byl takový impuls, abych to konečně realizovala. Překvapilo mě, že to bylo naprosto v pohodě, neměla jsem absolutně žádné problémy. Uvažovala jsem o tom, že půjdu znovu. Myslím si, že je to potřeba,“ popsala svou první zkušenost s darováním krve Jitka Čapková, vedoucí zaměstnávání vězňů jablonecké věznice Rýnovice.

Při jednom odběru darujete 460 mililitrů krve

Prvodárci jsou potřeba neustále. Podle primářky libereckého transfuzního oddělení Renaty Procházkové je nutné neustále doplňovat počty registrovaných dárců o ty, kteří musí být z registru vyřazeni kvůli překročení věkové hranice nebo nemocem. Podle údajů Českého červeného kříže by to mělo být ročně ideálně víc než 30 tisíc prvodárců. Dárcem krve se přitom může stát každý zdravý člověk od 18 do 65 let.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL

Související