Oficiální návštěva prezidenta Petra Pavla v Libereckém kraji: Podrobnosti o programu

26. duben 2023 08:10

Liberecký kraj 26. dubna 2023 navštíví hlava státu. Prezident Petr Pavel si vybral Liberecký kraj k oficiální návštěvě jako druhý v pořadí po své inauguraci. Prvním regionem, do kterého zavítal po svém zvolení, byl Moravskoslezský kraj.

Prezident Petr Pavel přijede do Libereckého kraje i s manželkou Evou. V rámci jednodenní návštěvy má naplánováno setkání se starosty z regionu a vedením kraje, se zaměstnanci Krajské nemocnice Liberec i s veřejností.

Frýdlantsko

První zastávku bude mít ve Frýdlantském výběžku, konkrétně v Novém Městě pod Smrkem.

Dopoledne se setká se starosty tamních obcí, kteří ho chtějí seznámit s problémy, se kterými se tento příhraniční region potýká; ať už jde o nezaměstnanost, s tím spojené vylidňování Frýdlantska, špatnou dopravní dostupnost, nebo problémy se zajištěním lékařské péče.

Prezident se zajede se podívat i do bývalého areálu Textilany, kde je teď místo továrny zbořeniště. Soukromý investor tam plánuje výstavbu bytů, sportovní halu, hotel a podobně. Radnice s projektem souhlasí, ale nedaří se jí prosadit změnu územního plánu.

Tu musí posvětit nadřízený orgán, v tomto případě stavební úřad ve Frýdlantě, a ten to zatím odmítá. Starosta Nového Města Petr Černica za hnutí ANO tak chce prezidentovi ukázat, jak v praxi probíhá či neprobíhá rozvoj obcí.

Liberec

Po návštěvě Frýdlantska se prezident Petr Pavel přesune do Liberce, kde se na krajském úřadě setká s dalšími starosty a vedením kraje. Potom jako vrchní velitel ozbrojených sil navštíví libereckou posádku protichemické a biologické ochrany.

Následně v areálu Krajské nemocnice Liberec poklepe na základní kámen Centra urgentní medicíny, které se začíná stavět a bude mít besedu se zaměstnanci nemocnice.

Potom ještě navštíví libereckou firmu Elmarco, která se specializuje na vývoj strojů pro výrobu nanovláken.

Setkání prezidenta s veřejností

Lidé se s prezidentem Petrem Pavlem můžou svézt tramvají, v 18 hodin z centra Liberce do kulturního střediska v Lidových Sadech, kde bude mít hlava státu od 18:30 zhruba dvouhodinovou diskuzi s občany.

Spustit audio

Související