Očkování psů proti vzteklině je povinné, nemoc je pro člověka smrtelná. V Jablonci teď očkují zdarma

2. červen 2021 13:41

Jablonec nad Nisou je jedním z míst v našem kraji, kde začátkem června začalo bezplatné povinné očkování psů proti vzteklině. Podrobnosti zjišťovala Jana Švecová.

Očkování psů v Jablonci potrvá až do 3. června. Zaplatil ho jablonecký magistrát a je ze zákona pro majitele psů povinné. Očkuje se na veterině v Ještědské ulici a vakcínu tam zdarma dostane každý pes, jehož majitel ve městě žije.

Proti vzteklině se psi nadále očkují z důvodu prevence. Stále se totiž může vyskytovat u volně žijících zvířat. Přenášet ji mohou lišky, ale i jezevci nebo netopýři. Z nakaženého zvířete se pak třeba při procházce v lese může vir přenášet dál.

Proč je očkování důležité, vysvětlil ředitel krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta: „Je to velmi nebezpečná nákaza, která je přenosná i na člověka, a je pro něj smrtelná. Navíc se z volně žijících zvířat může přenášet i na zvířata hospodářská.“

Ročně zemřou na vzteklinu na celém světě desítky tisíc lidí, hlavně dětí. Vzteklina se přenáší převážně slinami, tedy pokousáním. Nemoc se nevyskytuje jen ve třetích zemích, případy jsou stále zaznamenány i na Ukrajině, nedávno se podezření objevilo třeba v Polsku, poměrně blízko našich hranic.

Výskyt vztekliny v České republice

Čtěte také

Vzteklina u nás byla naposledy prokázána v roce 2002. Od té doby se prakticky nevyskytuje, nicméně ročně vyšetří veterináři kolem dvou až tří tisíc zvířat s podezřením na tuto nemoc. O to, že Česká republika patří mezi země bez výskytu vztekliny, se mimochodem zasloužil liberecký veterinář Oldřich Matouch, který vyvinul návnady pro volně žijící zvířata, hlavně lišky. Návnada s dávkou očkovací látky se plošně rozmisťovala po lesích a díky tomu se tuto smrtelnou nemoc podařilo vymýtit. On sám za to získal světové ocenění.

Očkování proti vzteklině se netýká jen psů, lidé mohou nechat proti vzteklině očkovat třeba kočky nebo ochočená lesní zvířat, to už si ale musí zaplatit. Očkování psů proti vzteklině ukládá zákon; za jeho porušení hrozí sankce až 20 tisíc korun. Pokud neočkovaný pes někoho pokouše, musí jeho majitel hradit i náklady na opakované veterinární vyšetření.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související