Očima veterána: Povídání nad knihou Vzpomínky na válku v „Jugošce” vojenského psychologa Josefa Faláře

Podplukovník ve výslužbě Josef Falář je jedním z veteránů první jugoslávské války. V roce 1993 vyjel s českým kontingentem plnit úkoly mise Organizace spojených národů v jednotkách UNPROFOR jako vojenský psycholog. Na svou roční službu u modrých přileb vzpomíná ve své nové knize.

Byli jsme tam proto, aby se svět, když už není rájem, nestal peklem...
Josef Falář, veterán války v Jugoslávii

Celoživotní zkušenosti sportovního a vojenského psychologa uplatnil Josef Falář na závěr své kariéry v „ostrých” podmínkách války. České jednotky byly umístěny na horké půdě neuznané republiky Srbská Krajina mezi znesvářenými stranami jugoslávského konfliktu, Chorvaty a bosenskými Srby. Josef Falář svou životní zkušenost s válkou zachycuje v právě vyšlé knize s názvem Vzpomínky na válku v „Jugošce” - V mírové misi UNPROFOR.

Čtěte také

Knižní text tvoří převážně vlastní vzpomínky autora, obsahující jak humorné momenty připomínající scény ze seriálu MASH, tak drastické zážitky z války. Nechybí ani popis život ohrožujících situací, do kterých se Josef Falář ve službě českého kontingentu dostal; například když se ocitl pod minometnou palbou, nebo když byli ostřelováni znesvářenými stranami konfliktu.
Jeho vyprávění nad knihou zachytil redaktor David Hamr.

autoři: David Hamr , reČRoL
Spustit audio

Související