Obyvatelé Vratislavic nad Nisou o svou pobočku České pošty nepřijdou

5. duben 2023 08:29

Poštovní úřad ve Vratislavicích nad Nisou se sice objevil na seznamu rušených poboček, podle České pošty se ale na něj dostal omylem. Co se stalo a jak to s poštou ve Vratislavicích bude dál?

Čtěte také

Pobočka České pošty ve Vratislavicích nad Nisou zůstane dál v provozu. Původně přitom byla na seznamu rušených poboček. Vedení Vratislavic proti rušení protestovalo. Následně státní podnik potvrdil, že se pošta na seznam dostala nedopatřením.

Po oznámení, že mezi rušenými pobočkami je i pošta ve Vratislavicích nad Nisou, zaslal starosta městské části Lukáš Pohanka z SLK nesouhlasný dopis vedení České pošty. Při přezkumu pak pošta odhalila, že Vratislavice se na seznam dostaly administrativní chybou.

Vratislavice nad Nisou jsou městským obvodem Liberce, platí tedy pro ně stejná pravidla jako pro samostatnou obec. Tedy pokud je v obci jen jeden poštovní úřad, rušení se ho nedotkne. A to je i případ Vratislavic, jak Českému rozhlasu potvrdil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Ve Vratislavicích žije zhruba 9 tisíc obyvatel a pošta je tam hodně vytížená. Vedení obvodu už promýšlelo i záložní plán, jak poštovní služby v místě zachovat, například přes poštu Partner, kdy tuto službu vykonává třetí subjekt, zpravidla to bývá nějaký obchod nebo obecní úřad a podobně.

V Libereckém kraji chce vedení pošty zrušit, bez té vratislavické, 12 poboček. 5 v Liberci, 3 v České Lípě, 2 v Jablonci nad Nisou, 1 v Turnově a 1 v Rokytnici nad Jizerou. Jediná Rokytnice proti rušení nic nenamítá, ostatní města už své námitky České poště zaslala.

Po Velikonocích má vedení České pošty jednat se zástupci Svazu města a obcí, pak by mělo být jasnější, jestli k nějakým dalším změnám dojde, nebo ne.

Spustit audio

Související