Jako živí kojenci vypadají panenky z muzea v Troskovicích. Můžete tam vidět i britského prince Louise

17. květen 2019

Britského prince Louise, třetího potomka prince Williama a vévodkyně Kate můžete v podobě portrétní panenky vidět v Muzeu panenek v Troskovicích.

Drahé panenky s porcelánovou hlavičkou. Celuloidové chodičky, se kterými si hrály naše babičky. Levné panenky z papírmaše a kompozitu. A stovky dalších běžných i převzácných sběratelských kousků najdou návštěvníci v Muzeu panenek a medvídků v Troskovicích na Semilsku.

Panenku, která má podobu tříměsíčního prince, přivezla limuzína. Na zámku Sychrov ji čekal symbolický křest. Do zámecké kaple nesli uměleckou panenku královští rodiče William a Kate ztvárnění dvojící mladých lidí v historizujícím oblečení. Louis se vezl do kaple nejprve v designovém kočárku, pak ho položili do nazdobené kolébky. Americká výtvarnice Vikki Ebbelingová přiletěla kvůli této slavnostní chvíli až z Tennessee. Nádhera zámecké kaple a zámku ji uchvátila. A jak dál paní Vikki prozradila, ztvárnění Louise i jeho originálního novorozeneckého oblečku jí trvalo osm měsíců. Nejvíc práce jí dalo ruční přišívání perel a vyšívání na batist.

Majitelka muzea panenek a medvídků v Troskovicích Naďa Šimková pořádá podobný obřad pro uměleckou portrétní panenku a její autorku poněkolikáté. Sběratelstvím panenek a dalších hraček se zabývá 35 let. Jak prozradila, na Louise čekají v muzeu jeho dva starší sourozenci princ George a princezna Charlotte. Pokud se nějaký renomovaný výtvarník rozhodne ztvárnit i novorozeného synka britského prince Harryho a vévodkyně Meghan, pokusí se majitelka muzea v Troskovicích uměleckou panenku do své rozsáhlé sbírky získat.

Než malý princ obohatí sbírky muzea, můžou si návštěvníci prohlédnout stovky dalších uměleckých a historických panenek i medvídků, kočárků, kolébek, robomimin a dalších hraček. Mezi exponáty je i panenka, která prošla koncentračním táborem nebo panenka určená jako dárek manželce někdejšího prezidenta Haně Benešové.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.