O Vánocích by se první lyžaři mohli projet po nové sjezdovce na Ještědu, říká ředitel skiareálu

11. září 2020 11:59

Novou sjezdovku chce ještě letos v lyžařském areálu na Ještědu v Liberci vybudovat společnost Tatry Mountain Resorts slovenského miliardáře Igora Rattaje. Kdy plánuje s výstavbou začít a kolik bude stát?

Čtěte také

Jak zjistila naše redaktorka, už velmi brzy by mohlo být vydané stavební povolení na sjezdovku nazvanou Nová Skalka. Poté bude platit patnáctidenní lhůta pro podávání námitek. Pokud výstavba nikomu vadit nebude, mohlo by se s ní začít už v polovině října. Ředitel skiareálu Jakub Hanuš věří, že o Vánocích už by se po nové sjezdovce mohli projet první lyžaři. Je to podle něj také možnost, jak přilákat do areálu hlavně rodiny s dětmi. Právě jim totiž současné svahy příliš nevyhovují.

Nová sjezdovka bude více než 1,5 kilometru dlouhá a 45 metrů široká. Příští rok u ní chce firma vybudovat také osvětlení, aby mohla sloužit i pro večerní lyžování. Nový bude i zasněžovací systém; v plánu je i rozšíření Beranovy cesty, která propojí lyžování mezi Černým vrchem a Skalkou. Lyžaři po ní pohodlně dojedou až ke konečné tramvaje a centrálnímu parkovišti.

Ekologickým aktivistům se nelíbí kácení lesa

Ředitel Jakub Hanuš nijak nezastírá, že pro výstavbu nové sjezdovky je potřeba odlesnit více než 6,5 hektaru lesa. Jako kompenzaci se ale firma v memorandu nazvaném „JEŠTĚDÉLE“ zavázala osadit 20 hektarů nového lesa a navrhuje využít nájemné milion korun, které městu ročně platí, na ekologická opatření. Každoročně bude také pořádat akci, při které bude společně s dobrovolníky uklízet svahy Ještědu od odpadků.

Výstavba nové sjezdovky je pro firmu TMR klíčová, a pokud z ní sejde, modernizace areálu se nikam neposune, a jeho provoz bude i nadále prodělečný, jak potvrdil zástupce TMR pro Česko a Rakousko René Hroneš. Firma TMR slovenského miliardáře Igora Rattaje převzala areál na Ještědu v roce 2017 s hospodářským výsledkem -13 milionů korun. Areálu nepomohla příliš ani loňská zima, kdy byla návštěvnost na 40 % běžné sezony, která je pro Ještěd kolem 70 000 lyžařů.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související