O úrodě, dotacích pro zemědělce, maržích v obchodech i budoucnosti farem s Jiřím Teplým z krajské agrární komory

6. září 2024

Vláda první zářijový týden roku 2024 schválila dotace pro ovocnáře, kteří přišli kvůli mrazům o letošní úrodu. Nejhůře dopadli pěstitelé ovoce na Turnovsku a Litoměřicku, jak říká Jiří Teplý z regionální Agrární komory severní.

Evropská unie poslala na podporu českým zemědělcům, kterým na jaře 2024 pomrzla úroda, 378 milionů korun. Dalších 100 milionů slíbila doplatit jako odškodné česká vláda.

„Naši ovocnáři o toto žádali, protože bohužel tady jsme měli na konci dubna dvě noci, kdy bylo -6 stupňů a sady už byly krásně nakvetlé. Poškození bylo, dá se říct, stoprocentní, škody jsou obrovské a pro farmy a ovocnáře je to opravdu problém. Pro některé je to jediný zdroj příjmu,“ popisuje situaci v Libereckém kraji Jiří Teplý z krajské agrární komory.

„Něco se rýsuje, nějaké zálohy začaly chodit. Je tam ale ještě jeden problém, že kdo nebyl pojištěn, tak mu to nebude ani stačit. Ještě další finance mají totiž farmáři šanci dostat z rizikového pojištění. Kdo byl pojištěn, tak myslím, že má šanci přežít,“ dodává.

Jarní mrazy podle Jiřího Teplého poškodily nejvíc bývalý Severočeský kraj, konkrétně Liberecko, Českolipsko, Litoměřicko. „Byl jsem nedávno na farmách na Litoměřicku, něco tam sklidili, ale opravdu to jsou dvě jablka na stromě. Jižní Morava nebo střední Morava jsou na tom relativně dobře, tam to poškození mrazem je 10-15%,“ říká s tím, že mu to potvrzují i sami zemědělci z jižní Moravy.

Kdo určuje například výkupní a prodejní cenu jablek? Jak se jarní mrazy projevily na letošní úrodě obilí? Co se nejvíc pěstuje v Libereckém kraji? Proč se ruší ovocné sady a jaký to má dopad na krajinu? A mají mladí lidé zájem o práci v zemědělství? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související