O pobyty v Jizerských horách v době jarních prázdnin není letos kvůli covidu tak velký zájem

1. únor 2022 09:10

Bývalo zvykem, že hotely, penziony, apartmány a chalupy v Jizerských horách byly o jarních prázdninách plné do posledního místa. Teď ale lidé často s rezervacemi vyčkávají, bojí se restrikcí, nákazy koronavirem, nejsou očkovaní nebo jsou v karanténě. A tak je možné najít volné místo na exponovaný termín ještě teď, několik dní před začátkem turnusů jarních prázdnin.

Čtěte také

„Lidi momentálně nemají ani moc chuť platit zálohy, nebo vyžadují potvrzení, že v případě onemocnění covidem se zálohy vracejí ve sto procentech,“ popsal situaci provozovatel jabloneckého Petřína a dalších ubytovacích kapacit Ivo Konečný. Zákazníkům prý většinou v jejich požadavcích vyhoví.

Negativně se současná doba podepsala třeba i na rezervacích v janovském penzionu Solaris. Rezervují dost na poslední chvíli, čekají jestli zdravotně budou moct přijet, nebo ne. Rezervací je celkově míň, je to znát,“ uvedla majitelka penzionu Martina Mlejnková. Zálohy tam vybírají, ale v případě onemocnění se snaží vyjít hostům vstříc. Většinou se s nimi domluví na změně termínu ubytování.

Zálohy za ubytování naopak nevrací v Penzionu a skiareálu U Čápa v Příchovicích, nemůžou si to prý dovolit. Ne každý zákazník pro to ale má pochopení. „Někdy s tím jsou problémy, že lidi nechtějí zaplatit zálohu. Tak potom máme jiné lidi. Prostě musíme mít obsazenost. Máme hodně zaměstnanců, kteří potřebují dostat peníze, aby mohli žít jako všichni ostatní,“ vysvětlil majitel penzionu Vlastimil Plecháč.

První turnus jarních prázdnin začne letos v Česku v sobotu 5. února, ten poslední pak skončí v sobotu 19. března. Většina z námi oslovených penzionů má přitom plno pouze v termínech pražských jarních prázdnin. Ty jsou od 7. do 13. března pro Prahu 1 až 5 a o týden později pak pro Prahu 6 až 10. V Libereckém kraji jsou jarní prázdniny od 14. do 20. února.

Spustit audio

Související