Antigenní test na covid-19 versus PCR: Na koho a kdy se vztahuje povinnost nastoupit do karantény

V souvislosti se šířením varianty koronaviru omikron platí od pondělí 17. ledna 2021 nová pravidla pro testování, karantény a izolace. Nejčastější nejasnosti objasnila redaktorka Eva Kézrová.

Kdy se musí po pozitivním testu do karantény

Pokud někomu v rámci povinného samotestování ve firmách vyjde test s pozitivním výsledkem, nahlásí to zaměstnavatel ministerstvu zdravotnictví a zaměstnanec automaticky dostane neschopenku na pětidenní karanténu. Ta se nevztahuje na rodinné příslušníky. Pozitivní antigenní test, byť člověka posílá do karantény, není podkladem pro vydání certifikátu o prodělané nemoci covid-19.

Pokud ale zaměstnavatel pro toto testování využije nějaké zdravotnické zařízení, má třeba závodního lékaře, pak je po pozitivním antigenu člověk poslán na potvrzovací PCR test, tedy stejně jako při testování ve školách. Teprve podle jeho výsledku se určuje pětidenní karanténa pro třídu, případně izolace pro toho, u koho se covid-19 potvrdil.

Kdo má nárok na PCR test zdarma

Očkovaní alespoň jednou dávkou, nebo ti, kdo mají kontraindikaci vůči covidové vakcíně, mají nárok na 5 PCR bezplatných testů měsíčně.

Koho se tato možnost netýká, má na PCR test zdarma nárok pouze v případě, že ho na něj pošle hygiena, nebo lékař. Tehdy hradí test zdravotní pojišťovna. Kdo se sám rozhodne, že chce jít na PCR test, musí ho zaplatit, a to i ten, kdo covid-19 v posledním půlroce prodělali.

Za jakých podmínek se lze z 5denní karantény vrátit

Vždy záleží na zdravotním stavu. Podmínkou ukončení karantény jsou dva dny zcela bez příznaků nemoci, přičemž dalších pět dnů musí dotyčný nosit respirátor, protože by mohl být ještě infekční. Proto se také může stát, že i po pěti dnech karantény bude při antigenním testování v práci či ve škole opět pozitivní.

autoři: Eva Kézrová , Petr Král , and , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Radiožurnál
Spustit audio

Související