O památky v Kamenickém Šenově se stará dobrovolnický spolek Sonow. Letos slaví 20 let

Dobrovolné nepolitické sdružení občanů a přátel Kamenického Šenova, které si říká Sonow, patří mezi nejaktivnější tamní spolky. Jeho hlavní náplní je péče o lokální památky. Opravují třeba starý hřbitov, nominovaný na cenu Památky děkují. Do té se můžou lidé zapojit v online hlasování až do konce září.

Co je Sonow?

„Sonow je jedno z nejstarších doložených pojmenování Kamenického Šenova ze středověku z 15. století, domnívám se. A nám se to pojmenování líbilo, protože v tom vidíme zakomponované, zakleté nějaké sluníčko, takže nám to přijde takové pozitivní,“ vysvětlil název spolku jeho předseda Radim Vácha.

Činnost spolku

„Jsme bývalý spolek Na výsluní a staráme se o spodní Šenov, kde máme naučnou stezku, máme tam křížovou cestu, máme tam nádherné prostředí. A tady nahoře jsme třeba dělali kolem hřbitova, tu alej, vstupní bránu na hřbitov a márnici,“ přiblížil činnost spolku další z jeho členů, Zdeněk Ulrych. Mimo to se spolek stará i o drobné památky ve městě, jako třeba o kapličky nebo křížky.

„Nechtěli zase jenom pozorovat, jak tady některé tyto drobné památky trpí nebo zanikají, tak jsme se před lety rozhodli, že se budeme věnovat i těmto drobným památkám tady ve městě. Začali jsme s křížky, kterých jsme do letošního roku zrestaurovali tuším pět. A toto všechno jde skrz restaurátorky, hlavně tedy jednu restaurátorku, bez které by to možné nebylo, a to je Eva Míčková, která tady každý rok něco udělá,“ dodal Radim Vácha. Restaurátorka do Kamenického Šenova vozí i studentky z Akademie výtvarného umění, které tam také pomáhají.

Kapacity spolku

Spolek Sonow má v současnosti 22 členů. „Spolek existuje letos 20 let, a někteří z nás, kteří byli před 20 lety v nejlepších letech nebo na hraně věku odchodu do důchodu, tak teďka už jsou ve věku velice pokročilém. Přesto někteří z nich jsou největší drsňáci a tahouni. Ale jsem rád, že máme tady i mladé lidi,“ nastínil kapacity spolku jeho předseda.

Spustit audio

Související