Nový dopravce v Jablonci koupí nové autobusy a zájem má o místní řidiče

V Jablonci nad Nisou se v sobotu 10. září veřejnosti představila společnost, která bude od února ve městě zajišťovat hromadnou dopravu. Současnému dopravci, společnosti Umbrella, totiž právě v únoru vyprší dvouletá smlouva na provozování MHD ve městě.

Radnice proto vyhlásila veřejnou soutěž, ve které s nejlepší nabídkou zvítězila jihlavská společnost ICOM Transport. Ta bude bude autobusovou dopravu v Jablonci provozovat prostřednictvím své dceřiné společnosti ČSAD Slaný. Současný dopravce skončil ve vypsané soutěži třetí.

Co se změní pro cestující?

V prvé řadě to budou autobusy. Společnost ICOM Transport na tiskové konferenci informovala o tom, že do MHD investuje zhruba 150 milionů, za které pořídí celkem 27 nových hybridních vozů. Ty totiž podle předsedkyně představenstva Kateřiny Kratochvílové slibují až 8procentní úsporu pohonných hmot a energií. Konkrétně se jedná o 23 klasických autobusů a čtyři malé.

Podle ředitele Jablonecké dopravní Luboše Wejnara zůstanou zachovány jak současné trasy, tak i počet linek. S jedinou výjimkou, a sice rychlostním spojem z Rychnova u Jablonce nad Nisou do centra Jablonce číslo 115, kterou chce nově provozovat Liberecký kraj. Co se týká jízdného, o tom nerozhoduje dopravce, ale vedení radnice. Podle Luboše Wejnara se ale dosud o změně cen jízdného nejednalo.

Má nový dopravce dostatek řidičů?

Podle předsedkyně představenstva společnosti ICOM transport a zároveň jednatelky ČSAD Slaný Kateřiny Kratochvílové už teď vedou s řidiči jednání. Nové smlouvy ale chtějí podepisovat až před koncem roku.

„Poptávali jsme už místní řidiče, protože jsme přesvědčeni o tom, že tito řidiči dopravu v Jablonci znají a můžeme využít jejich zkušeností. Cítíme od řidičů zájem,“ uvedla jednatelka společnosti s tím, že pokud by se jim nepodařilo jich získat dostatečný počet, doplní dopravce chybějící řidiče kmenovými zaměstnanci.

Těch má v současné chvíli dostatek, a to i pro Ústecký kraj, konkrétně Teplice, kde nastal dopravci letos na jaře obrovský výpadek kvůli vysoké nemocnosti. Řidiče se podařilo získat díky náboru, hrazením řidičských průkazů třídy D, ale i platům, které v průměru u společnosti dosahují přes 47,5 tisíce.

Podle končícího primátora Jiřího Čeřovského z ODS má proti Jablonec podobnou situaci zajištěnou ve smlouvě. Pokud by měl dopravce problémy například ještě před zahájením provozu, musel by zaplatit vysoké pokuty. Podle ředitele Jablonecké dopravní Luboše Wejnara by to bylo v řádech stovek tisíc až milionu korun.

Spustit audio

Související