Koupit je jednodušší, ale dojít si natrhat, to je zážitek, líbí se na samosběru těm, kdo to zkusili

9. červenec 2025

Samosběr černého rybízu nabízí například v Kotli u Osečné nedaleko Českého Dubu. Do rybízových sadů se vypravila i redaktorka Jana Švecová.

„Pro mě je to zážitek. Je jednodušší si to koupit, ale dojít si to natrhat, když zrovna na zahradě nic nedozrálo, tak to je lepší,“ usmívá se paní Irena, která na samoosběr dorazila i s dětmi z Osečné.

Majitel rybízových sadů v Kotli u Osečné Jaroslav Havelka

V sadech v Kotli nabízejí nejdříve ruční sběr černého rybízu, později přejdou na strojový. „Vozím to do Příšovic, kde to přijde zmrazit. Ten den, co načesáme, tak se musí odvést do mrazírny, aby to okamžitě zmrazili,“ říká majitel rybízových sadů v Kotli u Osečné Jaroslav Havelka.

Z mrazírny jde rybíz ke zpracovatelům. „V naší republice jsme měli zpracovny, ale všechno to zlikvidovali a nemáme nic. Takže všechno vyvážíme, zmrzlé do Francie, do Itálie, do Holandska,“ dodává pan Havelka s tím, že český zpracovatel, nebo moštárna, si pak případně rybíz vyžádá od příšovické mrazírny. Anebo také ne.

Kolik stojí rybíz v samosběru? Jaký je o něj v Kotli zájem? A jaké jsou jeho výkupní ceny? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.