Sýry, chléb, pivo, dort, med i zelí: Představujeme nové Regionální potraviny Libereckého kraje

Vítěz 2021 v kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin: Pšenično-žitný chleba DOK

Vyrobit kvásek, vytvarovat bochník, nechat kynout a nakonec upéct. Tak se nechá ve zkratce popsat třídenní zrod pšenično-žitného chleba DOK, dalšího výrobku oceněného značkou Regionální potravina Libereckého kraje. Redaktor Jaroslav Hoření vám přiblíží postup jeho pečení.

Výroba chleba DOK trvá tři dny. První den se připraví kvas, druhý den se do něj zapracují mouky, a to v poměru 28 % BIO žitná mouka z Mlýnu Dubecko a 72 % pšeničná mouka z Mlýnu Raspenava, a nakonec se přidá český kmín. Při výrobě těsta je využita vyšší hydratace, díky které chléb vydrží déle čerstvý. Tentýž den pekaři chleby tvarují a vkládají je do ošatek, ve kterých celý další den kynou. Po vykynutí chléb putuje na upečení do pece. Správně vypečená kůrka chleba má oříškovou barvu, je křupavá a její jemně nahořklá chuť se perfektně pojí se sladkokyselou chutí střídy.

Výrobce: NORDBEANS s.r.o.

Historie DOKu je provázaná s libereckou pražírnou Nordbeans. Když jí v roce 2017 začaly být malé prostory bývalé Tatrovky na Ruprechtické ulici, vznikl projekt DOK. Nový domov pražírny, kde se pod jednou střechou nachází zázemí firmy, pražírna výběrové kávy, kavárna s vlastní pekárnou, kuchyň a moderní školicí prostory.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.