Sýry, chléb, pivo, dort, med i zelí: Představujeme nové Regionální potraviny Libereckého kraje
Vítěz 2021 v kategorii Masné výrobky tepelně opracované: Kladenská pečeně
Na klasické postupy a recepty vsadil už před lety majitel společnosti Podkrkonošská uzenina, a že udělal správně, dokládá už řada krajských ocenění v soutěžích Výrobek roku Libereckého kraje či Regionální potravina Libereckého kraje. Za Josefem Šulcem se do Podkrkonošské uzeniny vypravil redaktor Jaroslav Hoření.
Kladenská pečeně je vyrobená z vepřové pečeně bez kosti s tenkým pokrytím sádla pro uchování šťavnatosti. Maso se po důkladném nasolení a uležení udí v udírně na bukových štěpkách. Na povrchu je pečeně zlatohnědé barvy, na řezu růžově červená. Vůně i chuť jsou jemně kořeněné, typické pro uzené maso.
Výrobce: Podkrkonošská uzenina s.r.o.
Společnost Podkrkonošská uzenina s.r.o. se drží klasických receptů a postupů. Zvolila cestu pečlivého výběru surovin a složitější, ale tradiční technologie s cílem nabídnout kvalitní masné uzenářské produkty s vysokým podílem ruční práce.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.