Sýry, chléb, pivo, dort, med i zelí: Představujeme nové Regionální potraviny Libereckého kraje
Vítěz 2021 v kategorii Sýry včetně tvarohu: GRIL přírodní sýr nezrající
Putování za výrobci oceněných regionálních potravin Libereckého kraje nás zavede do rodinné mlékárny v Jeřmanicích, kde vzniká vítěz kategorie Sýry včetně tvarohu Gril přírodní sýr nezrající. Kouzlo výroby představil David Erlebach redaktorovi Jaroslavu Hořenímu.
Sýr je charakteristický svou plnou chutí, která je dána kvalitním mlékem bez úpravy tučnosti. Je určen výhradně k přímému a krátkému tepelnému zpracování na grilu či na pánvi. Sýr není zapotřebí dochucovat, což však nevylučuje např. obalení v oblíbené bylinné směsi.
Výrobce: Mléko Jeřmanice s.r.o.
Rodinná mlékárna z Jeřmanic zahájila provoz v roce 2014. Výrobky jsou vyráběny tradičními technologiemi. Mezi její produkty patří mléko plnotučné, smetanový zákys, tvarohy, jogurty, pomazánky a několik druhů sýrů. Výrobky jsou prodávány na farmářských trzích a ve vybraných prodejnách.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.