Sýry, chléb, pivo, dort, med i zelí: Představujeme nové Regionální potraviny Libereckého kraje

Vítěz 2021 v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje: Cvikovská Luž 10°

Soutěž Regionální potravina Libereckého kraje je určena pro malé a střední podniky s maximálně 250 zaměstnanci. 

29 regionálních výrobců potravin přihlásilo do soutěže 77 výrobků a v kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje vyhrála „desítka Luž“ z pivovaru Cvikov. Jeho ředitel Viktor Tkadlec a redaktor Jaroslav Hoření nás vezmou na malou exkurzi.

Luž 10° je nepasterované a nefiltrované světlé pivo s 4,2 % alkoholu. Vaří se dvourmutovou technologií. K výrobě se používá ječný slad plzeňského typu a žatecké chmely. Základem je voda z vlastní studny z pramene Lužických hor. Luž 10° má výrazně osvěžující charakter s příjemným delším dozníváním hořkosti.

Výrobce: PIVOVAR CVIKOV a.s.

Počátky vaření piva ve Cvikově sahají až do roku 1560. Nový příběh pivovaru se začal psát v roce 2013, kdy zdevastovaný chátrající areál koupil a zachránil novoborský podnikatel Jiří Jakoubek s cílem obnovit po téměř půl století přerušenou tradici výroby piva. Během krátké doby se pivovar rozšířil o restauraci, hotel a pekárnu s prodejnou.

Spustit audio

Související