Drůbeží játra se zázvorem. Připravte si skvělé jídlo kombinující dvě nezaměnitelné chutě
Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.
Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí. Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek.
A zázvor se používá v celé Asii do pikantních chuťovek. Zázvor se strouhá, seká, krájí na plátky nebo na nudličky při vaření ryb a mořských plodů, masa a drůbeže, protože neutralizuje pachy ryb a masa.
Suroviny:
drůbeží játra 300 gramů, 2 cibule, 1 pórek, 1 paprika, sójová omáčka, zázvor mletý, víno červené 50 mililitrů, moučka bramborová (škrob), sůl, cukr, olej (na smažení)
Postup:
Játra omyjte, osušte, odblaňte a nakrájejte na kousky. Dejte je na rozpálený olej a osmahněte.
Podlijte vínem a duste do poloměkka. Potom přidejte nakrájenou papriku, cibuli nebo pórek (zelenou část nechte stranou na ozdobu), zázvor a ještě chvíli duste.
V trošce studené vody rozmíchejte solamyl, vlijte ho ke směsi a míchejte a vařte 1 minutu. Směs osolte, popřípadě můžete i dosladit.
Podávejte s opečenými bramborami nebo kroketami, posypané na nudličky nakrájenou zelenou částí cibule či pórku.
Zázvor slouží také k ochucování oleje, než se do něj při tepelné úpravě přidá maso nebo zelenina. Zázvor se také hodí do pikantních chuťovek, marinád k masu a rybám, do dresinků a do salátů.
Zázvorová šťáva se přidává do marinád a omáček a nebo se s ní pokapává maso. Připraví se tak, že se nastrouhá zázvor najemno a vymačká se z něj šťáva nebo se rozmixuje v mixéru a vymačká.
Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce“, v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek. Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.
Související
-
Vepřová játra po myslivecku. Vyzkoušejte jídlo nezaměnitelné chuti koření
Dnes si spolu uděláme vepřová játra po myslivecku. A když myslíme po myslivecku - tak tušíte, že budeme potřebovat kořenovou zeleninu, ale také bobkový list a jalovec.
-
Vepřová játra s pomerančovou omáčkou. Zvláštní chuťová kombinace, ale překvapivě výborná
Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. Tak si je dnes zkuste připravit spolu s pomerančovou omáčkou. Bude to taková překvapivá kombinace, ale určitě vás nadchne.
-
Pikantní kuřecí játra. Rychlá, jednoduchá a romantická - to je popis ideální večeře
Zkuste si s námi udělat pikantní kuřecí játra. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim dobré červené víno a romantika je tu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.